Бургас отбеляза Деня на Независимостта

1266
Бургас отбеляза Деня на Независимостта
Снимка: Община Бургас

С военен ритуал на площад „Атанас Сиреков“ започнаха тържествата, посветени на Независимостта на България. В церемонията участваха представителни блокове на военноморските, сухопътните и военновъздушните сили, както и организации на военни ветерани.

В присъствието на много официални лица и граждани бяха издигнати флаговете на Република България, Община Бургас и Европейския съюз. Свещеници от бургаското православно духовенство отслужиха празничен молебен за благоденствието на родината.

Духовият оркестър на Бургас изпълни по време на церемонията „Химна на Независимостта“, написан от капелмайстора на 24 черноморски пехотен полк Георги Шагунов часове след прочитането на Манифеста от княз Фердинанд.

На официалната церемония присъстваха представители на делегацията от град Павлодар – Казахстан, с който Бургас подписа Меморандум за побратимяване в днешния ден. Свои представители имаха общински и държавни институции.

Нов роман представя култовите места в Бургас

Антония Апостолова, със съдействието на Община Бургас, представя своя изцяло бургаски роман "Нас, които ни няма", в който Бургас е глав...

Организираните от Община Бургас тържества продължиха с поднасяне на венци и цветя пред паметника на 24-ти черноморски пехотен полк. Празникът продължи с фолклорен концерт на площад „Атанас Сиреков“ с участието на ФТА „Никола Гинов“ и ДФТА „Радост“.

Кметът на Бургас Димитър Николов поздрави всички българи с Деня на Независимостта. Ето какво написа той:

Кметът Димитър Николов отправя поздрав към жителите на Бургас по повод 22 септември – Ден на Независимостта на България.

„Скъпи бургазлии,

Приемете моите специални поздрави по повод Деня на Независимостта.

"Артхаус"-Бургас кани на кино

Младежите на Бургас имат възможност да бъдат въведени в света на качественото кино чрез шест поредни прожекции и кино лекции. Подбрани ...

На 22 септември 1908 година България постига значима победа в своето развитие и става равноправна на останалите европейски държави. Провъзгласяването на независимостта става факт, след като княз Фердинанд прочита своя Манифест в старопрестолния град Търново.

Това важно за новата ни история събитие се реализира благодарение на мъдростта на българската дипломация, на силната воля на нашия народ да отстоява докрай своето право да живее в суверенна държава.

Бургас също записва името си в историята на този ден. В нашия град, минути след като княз Фердинанд прочита своя Манифест край стените на крепостта Царевец, капелмайсторът на 24-ти черноморски пехотен полк Георги Шагунов написва „Химна на Независимостта“.

Нека днес отдадем заслужената почит на хората, които в онези съдбовни дни през 1908 година ни показаха с делата си как трябва да бъдем единни във важните за народа и страната ни моменти. Днес наш дълг е да следваме техния пример и да издигаме авторитета на България.

Честит празник!“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Инцидент с автобус в Бургас: Пострадаха близнаци

2 май ще бъде неучебен и за бургаските ученици

Благоустрояват района около четири блока в „Меден рудник“ (СНИМКИ)

Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в местността Ъгъла в „Сарафово“ (СНИМКИ)

Зелената зона в Бургас може да стане целогодишна

Община Бургас представи проекта за интегрирана здравна грижа на деца в Ямбол и Сливен

За ден: Глобиха 51 души с тротинетки и велосипеди в Бургас

В Бургас превръщат къщата на композитора Георги Шагунов в Дом на музиката

Обновяват осветлението в още няколко квартала в Бургас

Над 1000 изпълнители ще се явят на националния фолклорен конкурс "С песните на Златка Ставрева" в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас