Бургазлийка на второ място в музикалния фестивал "Бургас и морето"

5001
Бургазлийка на второ място в музикалния фестивал "Бургас и морето"
Снимка: община Бургас

Песента "Това си ти" на Дани Милев е големият победител от конкурса "Бургас и морето". Той се проведе за 37 път в Летния театър и събра публика от цялата страна.

На второ място е песента "Тръгваш ли" по музика на Цанислав Петков, аранжимент на Петър Алексиев и текст на бургазлийката Мина Пенкова. Тя е позната на публиката като част от квартета "Петте сезона", създаден от композитора Стефан Диомов.

Actualno.com разговаря с изпълнителката по повод престижната награда: "С този прекрасен екип с който създадохме песента имахме нещо да кажем, облякохме го в музика и текст и го споделихме с публиката. Радвам се много, че бяхме разбрани и оценени. Искахме да направим една хубва песен. Тя се беше зародила още преди 5-6 години, но трябваше да изчака".

Изпълнителката споделя, че все още не може да осъзнае какво точно се е случило и се надява по-късно да оцени емоцията и наградата. "Засега усещам само, че сме получили едно "браво", един комплимент от Йорданка Христова, Ева Найденова – хора от които аз съм се учила и когато те кажат, че си на прав път, за мен това е най-голямата награда".

За младата изпълнитела конкурсът е бил с положителен знак. Тя се е чувствала комфортно и на сцената и зад кълисите, защото е срешнала много приятели. "Това е място, което събира хора с общи интереси и те имат възможност да разговарят, да обменят мнения", добавя Мина Пенкова. Според нея точно млади хора са дали облик на конкурса тази година – автори, изпълнители, аранжьори. И дава ясен знак,че има път за мелодичната българска музика: "Тя сега не е от най-актуалните, друго е модерно. Но аз се радвам, че направихме такъв екик и много благодаря на всички за тяхната отдаденост. То беше нещо искрено и от сърце. Една емоция в ноти – това беше нашата песен"

"Още е лято" или историята на една морска песен

В живота не се случва често да си на 73 години, да направиш песен за първи път, синът ти да я аранжира, а престижен конкурс с взискател...

По повод различните мнения, изказни след конкурса, Мина казва, че когато едно нещо събира много хора е нормално да има сърдити и недоволни, да има разногласия. Тя обаче не е сред недоволните, а точно обратно. Екипът създал песента е поласкан от доброто отношение, което кара младата изпълнителка да мисли че са на прав път.

Трето място журито отреди за Георги Дюлгеров и неговата песен "Тоя влак за Бургас..." по тест на Христо Фотев.

Наградата на публиката отиде при "Мечтай, Море", песента беше изпълнена от младия Александър Томов.

Освен конкурсната програма, публиката проследи и изпълненията на исвестни и обичани изпълнители като Кичка Бодурова, Ваня Костова, Йорданка Христова, Нели Рангелова, Росица Кирилова, Петя Буюклиева, Росица Борджиева, дует "Ритон" и "Тоника Домини". Те бяха подбрали песни по текст на бургаската поетеса Петя Дубарова, която остана завинаги на 18 години. Развълнуваната публика изпрати всички изпълнители с аплодисменти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Чрез инхаус възложиха общия устройствен план на Царево

Инцидент с автобус в Бургас: Пострадаха близнаци

2 май ще бъде неучебен и за бургаските ученици

Благоустрояват района около четири блока в „Меден рудник“ (СНИМКИ)

Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в местността Ъгъла в „Сарафово“ (СНИМКИ)

Зелената зона в Бургас може да стане целогодишна

Община Бургас представи проекта за интегрирана здравна грижа на деца в Ямбол и Сливен

За ден: Глобиха 51 души с тротинетки и велосипеди в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас