Бургазлийка твори мартеници от плетка на траките

5250
Бургазлийка твори мартеници от плетка на траките

Сред морето от китайски мартеници, което всяка година залива централните бургаски улици, срещаме Маргарита Петрова.

Бургазлийката ни показа няколко свои мартенички с традиционна ромбовидна плетка, която е била присъща за облеклата на древните тракийци. Жената твърди, че самата плетка предпазва от уроки и е била за траките като енергийна защита.

Маргарита искрено се радва на комплиментите на хората, които купуват от нея първомартенските накити. Финансовата страна на празника на Баба Марта при нея не е фактор.

Изцяло е погълната от истинската идея на празника и силно вярва в символиката й - мартениците трябва да носят със себе си здраве, щастие и късмет.

Нейната масичка за мартенички изпъква с оригиналност и дух със своите кукерски червено-бели маски, лъжички, дантелени орнаменти и малки кукли, разказва Topnovini.bg.

Маргарита се занимава с изработването на мартеници от 17 години. „За мен това не е работа, а хоби“, споделя тя.

Преди да купите мартеници, прочетете тази статия

Само след няколко дни всички ще се закичим с мартеници в бяло и червено. Белият цвят на мартеницата първоначално символизира мъжкото на...

Приложните изкуства са нейна голяма страст. Именно в изготвянето на мартениците тя намира практичен начин да твори и да споделя ръчната си изработка с хората. Пенсионерката вярва силно в символиката на мартеницата - да носи на дома късмет и да предпазва от уроки.

„Обикновено започвам да ги правя от септември месец. Не работя за количество и няма определена бройка, която се старая да правя“, казва още бургазлийката. Всяка една нейна мартеница е различна и не се повтаря с друга.

Маргарита твори само когато е в добро настроение, за да може да зарежда с положителна енергия и ръчната си изработка, която да бъде предадена и към домовете на хората.

Ако все още не сте купили мартеници за своите близки и приятели, може да посетите сергията на Маргарита, която ще ви очаква на площад „Тройката“ с оригинални и интересни предложения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com