Бурно море и вълнение до 5 бала в Бургаско

1881
Бурно море и вълнение до 5 бала в Бургаско
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"

Южното Черноморие ще е най засегнато от промяната на времето, което касае цяла Източна България. За Бургаска област е обявен оранжев код за опасно време. Actualno.com потърси подробности от синоптиците на НМО Варна:

“Вятърът ще е силен и затова са вдигнати предупредителни кодове. По цялото крайбрежие има силно вълнение. То е 3-4 бала по северното и до 5 бала на юг от Бургас. Най силно вятърът ще се почувства в Царево и Ахтопол. Утре сутринта там ще е максималното вълнение, което ще достигне до пет бала. Това е значително вълнение, но не е катаклизъм“, каза Вяра Рафайлова, прогнозист на време в Института по метеорология във Варна.

Вдигнато е и предупреждението за повишаване на морското ниво с 50-60 сантиметра.

Моряците, които излизат в отрити води, трябва винаги да са предупредени за опасностите. Притежателите на яхти, малки плавателни съдове и кораби получават регулярни предупреждения от специалистите. Където и да пътуват по света до тях достига информацията на метеоролозите.

„От скоро задължиха и хората, които имат лодки, да направят необходимото, за да могат да получават прогнозите, които касаят района в който работят и да се съобразяват с тях. Бреговата радиостанция във Варна излъчва предупрежденията на определени интервали и честоти и моряците могат да ги слушат“, добавя още Вяра Рафайлова.

Синоптиците очакват силният вятър с пориви до 25 метра в секунда да намали скоростта си във вторник следобед. Те предупреждават, че са възможни са разливи по долните течения на реките Велека, Резовска и Дяволска.

По този повод Actualno.com потърси информация и от Област Бургас за мерките, които се вземат за нивото на водоемите при кризисни ситуации.

“Мерки се взимат целогодишно, а не само когато има обявени предупредителни кодове. Язовирите целогодишно се проверяват, следи се нивото и се наблюдава състоянието им. Ако има нарушения се правят протоколи на хората, които ги стопанисват. Когато има предупреждение от синоптиците, както е сега, отделно се сигнализират всички кметове, да са в готовност и да наблюдават нивата на реките и близките водоеми. Пуснали сме писма до кметовете и ако има нещо ще сигнализират. В момента всички язовири са на необходимото ниво, още повече, че няма дъждове, които да доведат до някакъв проблем“, каза за Actualno.com Елена Иванова от отдел „Връзки с обществеността“ в Област Бургас.

От Област Бургас са обявили телефон 056/ 840 487, на който гражданите могат да сигнализират при евентуални бедствия и аварии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Община Бургас продължава да ремонтира улиците в центъра на града

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на пет възможни локации

Красивото цветно изложение "Флора 2024" се открива на Лазаровден с концерт в Бургас (ПРОГРАМА)

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com