X
 
 

Димитър Николов отново отвя конкуренцията в Бургас

3858 0
Димитър Николов отново отвя конкуренцията в Бургас
Снимка: община Бургас
Според прогнозните резултати, Бургас ще има нов-стар кмет. Димитър Николов има сериозната подкрепа на 62.8% от жителите на града. Очаква се той да спечели своя четвърти мандат, а кариерата му на кмет започва през 2007 година. Далеч след него се сочат кандидатът на БСП Николай Тишев с 12.8% и Бойко Миразчийски от НФСБ с 3,5%.

Самият Николов коментира минути след първите резултати, че данните сочат много ниска активност в ромските махали в Бурас.

По данни на РИК избирателната активност в Бургас към 17 часа е била 34,08%. От възможността да упражнят правото си на вот са се възползвали 61800 души. Право да го направят са имали 181321.

Actualno.com припомня, че десет души се бориха за длъжността кмет на Бургас. Те бяха издигнати от партии, коалиции и инициативни комитети.

Повечето от имена на кандидатите не бяха изненада за жителите на града. В най-голяма степен това важи за досегашния градоначалник Димитър Николов от ГЕРБ. Кандидат на БСП беше Николай Тишев, Константин Бачийски на Средна европейска класа, Живко Табаков от ДБГ, Бойко Миразчийски от НФСБ, Георги Сталев от АБВ, Владимир Павлов от ПП „Възраждане”, Ивайло Дражев от политическа партия „Свобода”, брат му Георги Дражев от Българските социалдемократи, Иво Баев от„Демократична България“.

По време на изборния ден от ГЕРБ подадоха няколко сигнала за нарушения в РИК. Поводът за единият от тях е от секция в училище "Проф.Панчо Владигеров" в Бургас. В жалбата се казва:„Председателят на секционна избирателна комисия №269 от ДПС е наредил на членовете на комисията да дават само бюлетина за избор на кмет, без да дават и втората задължителна бюлетина за избор на общински съветници. Това противоречи на изискването в т.9.1.от Методическите указания на ЦИК".

От ГЕРБ смятат, че избирателите, които са гласували в тази секция, са били подведени получавайки само една бюлетина. Другите две нарушение подадени от ГЕРБ касаят Айтос и Сунгурларе.

В Айтос сигналът е, че съпругата на кандидат е включена като член на секционна избирателна комисия в града. Това според Избирателния кодекс е нарушение. Жалбата е внесена в Общинска избирателна комисия.

В Сунгурларе, кандидат кмет извозвал с личен транспорт гласуващи, според ръководството на ГЕРБ в града. Доведените до секцията хора са били с готово попълнени образци на бюлетини.

За нарушението е потвърдил и председателят на избирателната комисия в секция № 22, който е осуетил гласуването.

Жалбата е подадена до ОИК-Сунгурларе и до полицията.

Най-вероятно в Бургас няма да се провежда втори тур на изботите, а изборният ден ще приключи в 20 часа.

Резултатите от екзитполовете за местните избори вижте в ТОЗИ МАТЕРИАЛ!

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители