Градът, в който е живял авторът на песента „Тиха нощ“, се докосна до българските традиции

2044
Градът, в който е живял авторът на песента „Тиха нощ“, се докосна до българските традиции
Снимка: РИМ-Бургас

Алпийският ски курорт Ваграйн в Австрия е домакин на изложба, посветена на традиционните за българите празници, обичаи и поверия през месец декември. Тя е подготвена от Регионален исторически музей Бургас. Подбрани са експонати, които показват традициите свързани с дните на светците Варвара, Сава и Никола. Кулминацията на изложбата е Бъдни вечер и Коледа. Оригинални костюми на коледари, носии от Странджанския край, обредни хлябове и различни видове сурвачки представят бургаски регион в Австрия. За да стане експозицията факт, Регионален исторически музей Бургас си сътрудничи с местното туристическото дружество Kulturverein Blaues Fenster и Почетното консулство на Австрия в Бургас.

Директорът на Регионален исторически музеи-Бургас д-р Милен Николов беше част от делегацията. За Actualno.com той разказа за събитието:“Получихме покана от музея „Тиха нощ“ /Stille Nacht/ в град Ваграйн. Те са се свързали с почетният консул на Австрия в Бургас доц. д-р Радостина Иванова-Мишинева с молба да им изпрати снимки, които представят традициите на Коледа в Бургаския край.

Оказа се, че в град Ваграйн е живял авторът на текста на песента „Тиха нощ“ Йозеф Моор и музеят е посветен на него. Точно в този град той написва песента, за да повдигне духа на хората. Авторът на музиката е от същия град. Йозеф Моор не е доживял да си чуе песента, нито да разбере за нейната популярност по целия свят“.

Експозицията е предизвиквала голям интерес сред жителите на градчето, които уважават културното си наследство. Музеят се намира в къщата в която е живял Йозеф Моор.За да бъде изграден са вложени 2.5 милиона евро, които са дадени от държавата, общината и ЕС.

„Всички разходи по пренасянето на експонатите са платени от австрийския музей и дружество Kulturverein Blaues Fenster. Експозицията се радва на огромен интерес от страна на австрийците. Но още по-хубавото е, че тя остава и ще бъде видяна от хора от целия свят, които посещават зимния курорт. На сезон алпийският ски курорт Ваграйн прави около 2 милиона нощувки, като сезонът сега започва“ добавя Милен Николов.

След откривнаето на изложбата директорът на музея „Тиха нощ“ е споделил, че от 11 години се правят такива коледни събития, но българското присъствие е впечатляващо.

Голямо впечатление на домакините са направили и вкусните гозби сготвени от жените от състава за автентичен фолклор от НЧ „Просвета-1929“ в село Люляково, община Руен. Освен с танци те са смаяли домакините с вкусно приготвените ястия от боб, зелник, баница, тиквеник. „Австрийците си изядоха всичко и искаха още“, разказва директорът на историческия музей.

Предстои за Ваграйн да замине делегация в която влизат ученици ПГТ „Проф. Д-р Асен Златаров“- Бургас и танцов ансамбъл „Атанас Манчев“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Чрез инхаус възложиха общия устройствен план на Царево

Инцидент с автобус в Бургас: Пострадаха близнаци

2 май ще бъде неучебен и за бургаските ученици

Благоустрояват района около четири блока в „Меден рудник“ (СНИМКИ)

Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в местността Ъгъла в „Сарафово“ (СНИМКИ)

Зелената зона в Бургас може да стане целогодишна

Община Бургас представи проекта за интегрирана здравна грижа на деца в Ямбол и Сливен

За ден: Глобиха 51 души с тротинетки и велосипеди в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас