Храмът "Св. Николай чудотворец" е на 80% готов

10229
Храмът "Св. Николай чудотворец" е на 80% готов

Продължава строителството на единствения в страната храмов комплекс „Св. Николай чудотворец” в бургаския квартал „Меден рудник”. Само след няколко дни църквата, която все още се изгражда, ще чества своя храмов празник.

Информацията съобщи председателят на църковното настоятелство отец Емилиян Станев от Сливенска митрополия. Той каза, че от организациятаа са се отзовали на тяхната молба да отпуснат средства за строителството на покрива на храма, за да не почне да се руши построеното към момента.

Италия ни даде мощи на Св. Николай Чудотворец

Посланикът на България в Италия, Марин Райков, е съобщил на директора на Националния исторически музей Божидар Димитров, че е получил...

„Вече приключва покриването на храма и на 80% е готово. Даже изолацията на самия храм е направена до половината на сградата и вече полагат мазилката. Издигнат е единия купол, който се изготвя долу на земята. Сега предстои централния купол да вдигнем, който е много по-голям. Очакваме до 6- ти декември да успеем да завършим поне покрива с изолацията и то до половината на храма”, каза отец Емилиян, цитиран от агенция "Фокус". 

Хората се готвят усилено за празника на църквата. Вечерта преди 6 декември (Никулден) ще има вечерна служба с акатис към Свети Николай, който се отслужва всеки четвъртък пред мирото на светеца.

„Ще бъде изнесено светото миро още на вечерната литургия. През целия ден на празника светото миро също ще бъде изнесено и ще се отслужи Света литургия. След службата ще направим шествие около църковния комплекс както вече е традиция при нас с голяма икона на Свети Николай, която наскоро ни дариха”, каза отец Николай. По думите му много малко църкви у нас имат миро от Свети Николай, а строящият се комплекс в Бургас е един от малкото, който притежава такава светиня.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com