Инспекцията по труда в Бургас глоби 10 работодатели с по 20 000 лв.

2915
Инспекцията по труда в Бургас глоби 10 работодатели с по 20 000 лв.

Десет на брой са санкционираните от Инспекцията по труда в Бургас работодатели от началото на година до 1-ви октомври, като всеки от тях е наказан с глоба от 20 000 лева, информира Topnovini.bg. Санкциите са наложени на средно големи туристически фирми от региона за неизплащане на заплати на работниците.

Работодателите пък от своя страна не са се явявали в Инспекцията, въпреки че им са били връчвани призовки, в които е било посочено, че трябва да дойдат в определен ден и да представят нужните документи. Това обяви на пресконференция директорът на местната Инспекция по труда Павлин Васков. Той каза още, че най-честите нарушения са работа без нормирано работно време и наемането на хора без трудов договор.

Чиновниците ще плащат солидни глоби за излишна бумащина

Управляващите предлагат сериозно повишение на глобите за чиновници, които искат от фирми и граждани да им носят на хартия информация, к...

„Нарушенията се установяват трудно, тъй като няма съдействие от страна на работниците. А без тяхното съдействие нашата работа става значително по-сложна и степента на защита, която бихме могли да им осигурим, е много по-малка”, допълни Павлин Васков.

За първите девет месеца от годината инспекторите са извършили общо 2245 проверки в Бургаска област, като 1000 от тях са направени през летния сезон. За същия период са регистрирани 27 трудови злополуки, от които 6 са смъртни случаи. При един от тях - през февруари, загина 41-годишен работник в квартал Ветрен, който бе затрупан от земна маса. Четири от случите пък са настъпили в резултат на катастрофи, а един работник е получил инфаркт по време на работа.

И това лято също е имало констатирани непълнолетни, които са били наемани на работа без разрешението на Инспекцията по труда. Техният брой е 7, повечето от които са работили като бармани и сервитьори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com