Какви са начините за отопление в Бургас през зимата?

1176
Какви са начините за отопление в Бургас през зимата?
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"

Дървата за огрев си остават предпочитан начин за топлина през зимата за този, който може да си го позволи. Бургас е град, в който възможността за поставяне на печка е все по-малка. Еднофамилните жилища са рядкост, а да се монтира печка на дърва в апартамент, не винаги е възможно. Въпреки това, в блоковете също има хора, които прибягват до отопление на твърдо гориво. Липсата на дворно пространство там се компенсира с наличието на мазе. Модните, красиви и носещи уют камини са предпочитани не само за къщи, но и в апартаменти.

Репортерска проверка на Actualno.com показа, че на пазара се предлагат различни енергийни материали на разнообразни цени.

Дървата за огрев се продават от 80 до 100 лева за кубик. На тези, които са в палети, цената е 70-80 лева. Около 170 лева на тон струват нарязани и нацепени дърва от дъб и габър.

Има различни начини за предлагане на твърдо гориво. Един от тях е в чували. Търговци твърдят, че те са много подходящи за хора, които живеят сами или на високи етажи и нямат възможност да пренасят големи количества до домовете си. Обикновено чувалите тежат около 25 килограма, а цената на един е пет лева. Съхраняването им е по-удобно, особено в малки жилища и апартаменти. Изобретателността на търговците стига до там, че може да получите и подпалки. Те се продават в чували на цена от пет лева.

На пазара се предлагат и алтернативни средства за отопление. Едно от тях са екобрикетите, подходящи за камини, печки и котли. Те са екологичен и икономичен начин за затопляне на дома с твърдо гориво. Оказва се, че екобрикетите са по-калорични от дървата и въглищата, горят бавно и отделят много топлина, а след тях почти не остава пепел. Отоплението от остатъчна слънчогледова люспа, без добавки на лепило и други химически вещества също е алтернатива. Да се щади околната среда, въздухът и в същото време да сме на топло е наистина добро съчетание за зимата. За сравнение, един тон брикети от слънчогледова люспа по калоричност се равняват на 5-6 куб.м. дърва за огрев. Освен ефективност и опазване на околната среда, екологичните начини за отопление имат и други предимства. Те не заемат място, не биват нападани от гризачи, имат по-висок коефициент на полезно действие в сравнение с дървесината. Използват се за отопление на къщи, хотели и индустриални помещения. Привържениците на този вид енергия твърдят, че носят същата мека топлина, но без неприятните последици от използването им, като замърсяване на околната среда и дома. 20 килограма от тези екологично чисти продукти струват 7 лева, а за един тон цената е 350 лева.

По-ниски бяха цените на дървата за огрев през лятото и много хора предвидливо се снабдиха с тях още тогава. Повечето фирми не само носят дървата до домовете на хората, но предлагат и всички други услуги, като нарязване и пренасяне до самата печка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на пет възможни локации

Красивото цветно изложение "Флора 2024" се открива на Лазаровден с концерт в Бургас (ПРОГРАМА)

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Чрез инхаус възложиха общия устройствен план на Царево

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com