Напрежение в Черноморец заради частни имоти във военно поделение

9771
Напрежение в Черноморец заради частни имоти във военно поделение
Снимка: Actualno.com

Напрежение в Черноморец заради решение на военното министерство да обявява за продажба военните поделения в местностите Червенка и Аклади.

Собственици твърдят, че имотите на министерството се намират върху частни терени, които трябва да бъдат реституирани.

Те заплашиха и с протести. Над 400 наследника на 80 собственика се борят да си възстановят имотите. Някои имат вече нотариални актове, но не могат да си изградят огради, както и да си докарат каравани. Те споделиха, че се влиза само с охрана.

Опасната радиация на български плаж не плаши летовниците

Установиха радиация три пъти над нормата в залива Вромос край Черноморец. На пясъчната ивица от години са поставени табели, които пред...

Преди дни министерството обявява на търг атрактивни имоти на търг, сред които и съседен парцел зад централния плажа на къмпинг „Градина”, имотите на Червенка още не са обявени на търг, но са включени за продажба и това отново породи притеснения сред местните хора, че те също могат да последват съдбата на вече обявените терени. Става дума за около 200 декара.

„Има комуникация с министерството и те настояват, че е тяхна земята и имат документи. Поземлена комисия, тогава - и Министерство на отбраната влизат в противоречие. Комисията обявява, че тази земя е призната като собственост на наследниците и че те трябва да бъдат обезщетени, което означава, че такъв процес е нямало”, каза Васил Жечев, зам.-председател на инициативните комитети.

От Министерството на отбраната отговориха за bTV, че не е стартирала тръжна процедура за продажбата на казармените райони в Червенка и Аклади, които са с отпаднала необходимост за българската армия. Те са включени само в предварителния списък на имоти с отпаднала необходимост, предвидени за осъществяване на разпоредителни действия през 2019 г., както и че МО ще се съобрази с претенциите на хората, ако те докажат с документи, че са собственици на земи в бившето военно поделение, но решение по евентуалния казус ще вземе компетентният съд, пише в позицията.

Кметът на Черноморец Добри Добрев заяви пред bTV, че се надява всичко да се разреши в полза на наследниците, както и че се подготвят протести и позиция от местно сдружение, в което е член.

Срещу намерението на военното министерство да продава „златни парцели” на морето се обяви друга и община Поморие. Там питката е за близо 60 дка в местността Крутиря, от където се разкрива гледка към целия Бургаски залив Местните хора там не искат поредния бетон, а искат мястото да е парк.

Протест "Земягейт" - хора си искат наследствена земя, взета от военните

Опасения, че имоти на военните – 173 декара, при Черноморец, ще бъдат продадени за строеж на гигантски хотелски комплекс. Става в...

56 декара от поморийския бряг са затворени зад желязна ограда.

С частна фирма военното министерство охранява двайсетина порутени казармени постройки. От 6 години общината води битка да получи собствеността върху земята, от която стари поморийци разказват, че се разкрива гледка към целия Бургаски залив.

"Идеята е да възстановим градския парк, който навремето Поморие е имало. Вярно на 56 декара, но ще се впише – борове има, зеленина!", заяви Иван Алексиев – кмет на община - Поморие.

През 2015 година това е било на крачка да стане. Областният управител отнема имота от военното министерство и го предоставя на общината. Преди тя да влезе във владение, настъпва обрат.

"Настоящият военен министър се разпорежда на областния управител да прекрати процедурата… 2018 година юли месец Министерски съвет взима решение този имот да бъде върнат на Министерство на отбраната, като публична държавна собственост", каза Иван Алексиев – кмет на община Поморие.

Защо изчезна 1/3 от плаж в Черноморец?

Жители на Черноморец негодуват срещу рибарско пристанище, разширено и обновено за 10 милиона лева. Пристанището функционира от 3 г., а ...

Според Закона за държавната собственост обаче с публична държавна собственост не могат да се извършват разпоредителни сделки. Това би направило бъдеща продажба на парцела незаконосъобразна.

"Не знам на каква цена ще се продава, но искам само да кажа, че 2012 година, когато го обявиха за продажба - МО, първоначалната цена беше 6,5 милиона. Сега се говори, че ще се продава за 1, 5 милиона… Ние сме против този терен да се застроява с поредния мастодонт на брега на морето!", заяви Иван Алексиев – кмет на община Поморие.

Ако се стигне до сделка, общината ще обжалва в съда. А поморийци се канят да поискат и оставката на военния министър.

"Ако министърът е наясно за какво става въпрос, в такъв случай той трябва да си понесе своята отговорност… Тук не става въпрос за личен интерес, става въпрос за обществен интерес", добави Алексиев.

Снимка: архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Община Бургас призова да се дават идеи за изпълнение на плана за интегрирано развитие

Кметът на Бургас похвали двама първокласници (СНИМКА)

Бургас ще бъде домакин на най-голямото географско събитие в страната

125 електрически велосипеда скоро ще са на разположение на бургазлии

Бургас отбеляза Деня на Тракия

Община Бургас изгражда нов дом за възрастни хора в парк "Минерални бани"

Община Бургас изгражда нова спортна зала

Бургас ще посрещне учени от цял свят на симпозиум по биоинформатика и биомедицина

Бургас започва профилактична дезинфекция на паркове, градини и площадки

Бургас отбеляза Благовещение и 90 г. от рождението на Христо Фотев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас