Общинският съвет в Бургас прие промени, които облекчават паркирането в синята и зелената зона

5242
Общинският съвет в Бургас прие промени, които облекчават паркирането в синята и зелената зона
Снимка: Община Бургас

Промени в правилата в Наредбата за платено паркиране дават облекчения за гражданите, които притежават имоти в синята и зелената зона, но не живеят постоянно в Бургас. Новите правила бяха приети с пълно единодушие от Общинския съвет. Те са разработени от Временната комисия за изработване на проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за платено и безплатно паркиране и контролиран достъп на моторни превозни средства в определени зони на територията на община Бургас с председател общинският съветник Евелина Михалева.  

Според новите правила граждани, които нямат постоянен адрес в Бургас, но притежават имот в синята или зелената зона, ще имат право да закупят стикер за платено паркиране за срок от 14 дни.  

Промените в Наредбата предвиждат стикерът да може да се издава два пъти в рамките на една календарна година. Правото на платено паркиране за 14-дневен срок ще се дава само за едно превозно средство на един собственик или на съсобственик в съответния имот.  

Лицата, които кандидатстват за тази преференция, не трябва да са собственици или в право на владение или ползватели на гараж със статут на самостоятелен обект в сградата, попадаща в обхвата на зоната за платено паркиране. Също така да не притежават паркомясто в съответната сграда или гараж със статут на преместваем обект.  

Ето кога отново ще работят синята и зелената зона за паркиране в София

Днес и утре няма да работят синята и зелената зона за паркиране в София. Паркирането ще е безплатно и на 6 май, Гергьовден, съобщават ...

Превозното средство, за което ще се издава временният стикер, трябва да е собственост на правоимащия гражданин или да е съпружеска собственост. Допуска се автомобилът да е собственост на родител, син, дъщеря, настойник или попечител на правоимащото лице. Издаването на стикер ще се допуска, ако автомобилът е закупен на лизинг.  

Целогодишният стикер ще се издава до 7 дни след подаване на заявлението и заплащане на таксата, която се предвижда да бъде 39 лева с ДДС.  

Издаването на стикерите ще стартира от 1 юни, като целта е по този начин да се облекчи паркирането за гражданите, които живеят в районите на синята и зелената зона.  

Общинският съвет прие още една промяна в Наредбата, която се отнася за критериите за издаване на преференциални карти на хора с увреждания. Към тази група се включват хората с онкологични заболявания, диабет, психични заболявания и епилепсия, като последните трябва да имат психопатологична симптоматика, различна от 0. Подаваните заявления за издаване на преференциални карти ще се разглеждат от тричленна комисия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Чрез инхаус възложиха общия устройствен план на Царево

Инцидент с автобус в Бургас: Пострадаха близнаци

2 май ще бъде неучебен и за бургаските ученици

Благоустрояват района около четири блока в „Меден рудник“ (СНИМКИ)

Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в местността Ъгъла в „Сарафово“ (СНИМКИ)

Зелената зона в Бургас може да стане целогодишна

Община Бургас представи проекта за интегрирана здравна грижа на деца в Ямбол и Сливен

За ден: Глобиха 51 души с тротинетки и велосипеди в Бургас

В Бургас превръщат къщата на композитора Георги Шагунов в Дом на музиката

Обновяват осветлението в още няколко квартала в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас