Прокуратурата поиска стопиране на курортен проект на братя Диневи

3757
Прокуратурата поиска стопиране на курортен проект на братя Диневи
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата е внесла протест срещу строително разрешително на главния архитект на Несебър, с което се позволява изграждането на комплекса "Венид Еко вилидж" в комплекса "Св. Влас".

Комплексът попада в обхвата на защитена зона "Емине – Иракли", а проверката беше започната заради медийни публикации, че имотът е придобит като гора чрез замяна, която впоследствие е призната за несъвместима държавна помощ поради нарушаване на Договора за функциониране на ЕС. Става въпрос за разследване на сайта за разследваща журналистика "Биволъ", според което фирмата "Венид ООД" активира плановете си за екоселище и получава общо 9 разрешения за строителство. Според Търговския регистър,  едноличен собственик на въпросното дружество е "Диневи груп" на братята Динко и Йордан Диневи.

Спецсъдът отказа да отстрани от длъжност кмета на Несебър

Кметът на Несебър Николай Димитров остава на поста си. Това реши Специализираният съд, информира "24 часа". Определението не е окончате...

В позиция до в. "Сега" компанията "Диневи груп" заяви, че е научила от пресата, че 13.5 декара от парцела им попадат под защита. "И това е абсолютно невъзможно с оглед на факта, че разполагаме с конкретни документи, оборващи тази теза", твърдят от компанията. "Купили сме терена с утвърден от РИОСВ Бургас ПУП-ПРЗ. Тоест, държавата е позволила жилищно застрояване на парцела, преди да бъде закупен от нас, а РИОСВ в свое становище е потвърдила, че той не попада в защитена зона", категорични са бизнесмените.

Според прокуратурата обаче, към днешна дата, поземленият имот попада частично /29%/ в границите на включената от МС в надлежен списък проектозащитена зона "Емине - Иракли" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна. Имотът е изключен от горския фонд, след което от кмета на община Несебър е разрешена сеч на общо 110 дървета, а от главния архитект са издадени първоначално три разрешения за строеж за 13 жилищни сгради - влезли в сила. С декларация от 10.10.2019 г. до главния архитект на общината, възложителят се отказва от трите разрешения за строеж поради промяна на инвестиционните намерения. От главния архитект на община Несебър са издадени осем разрешения за строеж с номера от № 317 до № 324 от 05.12.2019 г. за "Комплекс "Венид Еко вилидж", жилищни сгради и хотел - етапно строителство, 36 броя къщи/къщички.

След анализ на всички получени материали прокуратурата счита, че разрешението за строеж е индивидуален административен акт и влязлото в сила разрешително на строеж не подлежи на отмяна, поради което всяко следващо такова в полза на същия възложител и за същия поземлен имот е нищожно.

Прокуратурата казва и, че при съгласуването на строежа от директора на РИОСВ Бургас не са направени дължимите преценки - на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда по реда на ЗООС и на оценка на съвместимостта с предмета и целите на опазване на защитена зона съгласно ЗБР. Тези пропуски отново водят до нищожност на осемте разрешения за строеж. Въпросните разрешения за строеж са издадени от главния архитект на община Несебър и без задължителната по ЗУТ виза за проектиране, което също е основание за нищожност. Заради това прокуратурата иска обявяване на нищожността на осемте разрешителни за строеж.

Спаси София с нов сигнал: Плащаме ли в Лозенец, за да печелят братя Диневи?

Спаси София днес оповести данни за съмнително действие, извършено от районния кмет на Лозенец, г-н Любомир Дреков. В сигнала си градски...

Освен това е изяснено, че към момента тече процедура за издаване на заключителна заповед за обявяване на защитена зона "Емине – Иракли". В публикувания проект въпросният поземлен имот е изключен от окончателната граница на зоната.

При тези данни от Върховната административна прокуратура (ВАП) се взема предвид, че в резултат на произнасяния на директора на РИОСВ Бургас след 2007 г. не е осъществена адекватна и съобразена със закона защита на местообитанията на дивите и животински видове и че по същество се намалява защитената зона. От друга страна, според преамбюла на Директива 92/43/ЕИО на Съвета за опазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна, на ЗБР и на подзаконовите актове опазването, защитата и подобряването на качеството на околната среда, включително запазването на естествените местообитания, както и на дивата флора и фауна, са важна цел на Общността от общ интерес на фона на непрестанно влошаващото се състояние на естествените местообитания на европейската територия на държавите-членки. Заради това прокуратурата иска от екоминистъра Емил Димитров "съобразно компетентността да провежда държавната политика по опазване и поддържане на биологичното разнообразие" и да включи въпросния поземлен имот в окончателната граница на защитена зона "Емине - Иракли".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Бургас ще бъде домакин на най-голямото географско събитие в страната

125 електрически велосипеда скоро ще са на разположение на бургазлии

Бургас отбеляза Деня на Тракия

Община Бургас изгражда нов дом за възрастни хора в парк "Минерални бани"

Община Бургас изгражда нова спортна зала

Бургас ще посрещне учени от цял свят на симпозиум по биоинформатика и биомедицина

Бургас започва профилактична дезинфекция на паркове, градини и площадки

Бургас отбеляза Благовещение и 90 г. от рождението на Христо Фотев

Лодкостоянката в „Крайморие“ вече е най-модерното съоръжение за акостиране в региона (СНИМКИ)

Откраднаха кофи за боклук в Бургас, те обаче са с GPS

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас