Разбиха банда ало измамници в Бургас, единият е 70-годишен

8957
Разбиха банда ало измамници в Бургас, единият е 70-годишен
Снимка: Actualno.com

Полицаи от Бургас и Русе задържаха петима мъже от Ветово и Бургас, за схема с телефонни измами, съобщават на брифинг Йовита Григорова - зам. апелативен прокурор и говорител на Апелативна прокуратура - Бургас, Иван Кирков - административен ръководител на Районна прокуратура - Бургас и старши комисар Калоян Калоянов - директор на ОДМВР - Бургас.

Двама от мъжете са от Ветово, област Русе, а другите трима - от Бургас. Старши комисар Калоянов коментира, че организацията им била солидна, намирали домашните телефони на възрастните хора на случаен принцип, а след това се сдобивали и с мобилния, ако пенсионерите разполагат с такъв.

„Ало“ измамници са „заработили“ близо 23 млн. лева за три години

Според данни на МВР през 2016 г. са регистрирани 1399 телефонни измами, през 2017 г. – 1325, а през 2018 г. – 1097. За този...

Извършвали измамите по класическата схема "Помощ на полиция при задържане на ало измамници". Престъпната дейност продължила от март до 20 юли, като при последните измами жертвите са жени на 77 и 92 години. В единия от случаите, благодарение на полицейските действия е предотвратено предаването на 2000 лв., а във втория случай - 600 лв. са открити преди да бъдат изнесени към адрес, указан от измамниците.

Според старши комисар Калоянов мулетата за конспирация наели два различни автомобила, с които се придвижили до Шумен, където била срещата им със самите измамници.

Мъжете от Ветово, които са братя и са с богато криминално минало, набират мулета през обяви за работа, публикувани във вестници или интернет. По този начин се свързват и с единия от бургазлиите, който впоследствие ангажира за мулета и двама свои познати. Любопитното е, че единия от тях е на 70-годишна възраст.

В хода на разследването е констатирано, че петимата мъже са съпричастни към седем телефонни измами с обща вреда около 60 000 лв., осъществени на територията на Бургас.

Над 30 души задържани при акция срещу най-голямата група за "ало" измами

Над 30 души са задържани при спецакция срещу "ало" измамите, проведена на територията на България и Румъния, съобщи на брифинг в Горна ...

В единия от случаите измамен дава два последователни пъти различни суми, като първия път предава парите по схемата "закупуване на черна и бяла техника", а на следващия ден - по класическата схема "оказване на съдействие на полицията при залавяне на ало измамници".

Прокурор Иван Кирков обяснява, че са повдигнати обвинения на мъжете от Ветово в качеството на извършители, а на тримата бургазлии като помагачи. За извършените престъпления двамата братя са заплашени от лишаване от свобода от 1 до 8 години.

Старши комисар Калоянов допълва, че се извършва активна превантивна дейност, като се работи не само с потенциалните жертви, но и с банковите служители. Благодарение на техните адекватни действия само за миналия месец са предотвратени пет телефонни измами.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Чрез инхаус възложиха общия устройствен план на Царево

Инцидент с автобус в Бургас: Пострадаха близнаци

2 май ще бъде неучебен и за бургаските ученици

Благоустрояват района около четири блока в „Меден рудник“ (СНИМКИ)

Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в местността Ъгъла в „Сарафово“ (СНИМКИ)

Зелената зона в Бургас може да стане целогодишна

Община Бургас представи проекта за интегрирана здравна грижа на деца в Ямбол и Сливен

За ден: Глобиха 51 души с тротинетки и велосипеди в Бургас

В Бургас превръщат къщата на композитора Георги Шагунов в Дом на музиката

Обновяват осветлението в още няколко квартала в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас