X
 
 

Словаци напират за ПСОВ на Айтос при влезли в сила договори

1340 0
photo of Словаци напират за ПСОВ на Айтос при влезли в сила договори
Снимка: Actualno.com
Отстранена от участие в процедурата по възлагане словашка фирма „Водохосподарске ставби“ АД напира да изпълни Пречиствателната станция за отпадни води (ПСОВ) на Айтос при влезли в сила договори, които вече се изпълняват.

До странната ситуация се стигна след жалбата й пред Административния съд в Бургас, вместо пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Инженеринговата поръчка, обявена от община Айтос, е разделена на две обособени позиции.

Цистерна се обърна и запали на пътя Провадия - Айтос

Тежък инцидент е станал на пътя Провадия - Айтос, в района на село Комарево. По първоначални данни, след удар с бус, цистерна се е обър...

Едната е за проектиране и изграждане на ПСОВ със съпътстваща инфраструктура в т.ч. довеждащ и отвеждащ колектор, водопровод и др. За нея са били подадени 13 оферти. За изпълнител е избран консорциум „КА-Айтос“ с участници „Каро Трейдинг“ ООД и „Аквариус Ен Ди“ ООД. Подписаният между страните договор от 22 януари т.г. е на стойност 11 972 475 лв. без ДДС.

Втората е за проектиране и доизграждане на главни клонове 1 и 3 от канализационната мрежа на град Айтос и всички съпътстващи съоръжения. Тя се изпълнява от консорциум „Водоканал Айтос 2017“, в който участват „Артстрой“ ООД и „Хидрокан“ ЕООД. Договорът с консорциума е на стойност 1 683 635 лв. без ДДС, подписан на същата дата.

За втората позиция са били подадени 12 оферти, а кандидатите са общо 17, част от които с предложения за двете позиции.

Двата контракта към настоящия момент са влезли в сила и се изпълняват. Жалбата на словашката фирма обаче продължава да обикаля инстанции.

Тя е била подадена през август месец 2017 г. срещу решението на кмета на Айтос от юли, с което той класира на първо място двамата участника.

Колони от автомобили задръстиха новата бензиностанция на Марешки в Айтос

С изключително голям интерес от страна на шофьорите стартира първият ден от отварянето на новата бензиностанция на варненския бизнесмен...

В хода на процедурата всички останали - общо 15 участника, са отстранени. В това число и „Водохосподарске ставби“, която кандидатства за двете позиции.

Административният съд в Бургас се е произнесъл, че оплакването не му е подведомствено за разглеждане. Изпраща го на КЗК и прекратява делото.

Едва на 23 февруари т. г. то постъпва в Антимонополната комисия. Словашкото дружество не е поискало временна мярка „спиране на процедурата“ и в момента жалбата е със статус „иницииран процес“. А основна причина за остраняването не само на този, а и на болшинството други участници, е, че не са определили продължителността на линейния график съобразно изискванията на възложителя, въпреки разясненията, които той е направил.

Всъщност КЗК вече има разгледана подобна жалба от друг отстранен участник в същата процедура - „Консорциум КМ“ (с участници „Кордеел – България“ ЕАД, „Мелбуд“ АД – Полша, „Еко Енергопроект“И ООД, и „Сороков Инструментс“ ЕООД). Те са обжалвали отстраняването си по същите причини. И комисията има решение, че жалбата е неоснователна, а отстраняването им – законосъобразно.

„Има си определен срок и орган, пред който да подадат жалба. Те обаче са проспали срока, жалбата е подадена пред Административния съд в Бургас, а това не е органът, който ги разглежда. Когато отидохме на делото в Административния съд, видях техния юрист и го питам защо обжалват. Той казва, че са изпуснали срока, но са му казали да обжалва. Въпреки всичко Комисията за защита на конкуренцията им изиска жалбата и я оставиха без последствие“, обясни кметът на Айтос Васил Едрев.

Задържан е един от извършителите на банковия обир в Айтос

Един от извършителите банковия обир в Айтос вече е задържан, съобщи "24 часа". Преди два месеца двама с каски за мотоциклет нахлуха в ...

Той е категоричен, че последствия за сключените вече от него и изпълняващите се договори няма да има.

„Договорите с изпълнителите са подписани. Те в момента проектират. Мисля, че до 20-тина дена ще приключат с проектирането, ще представят проектите за съгласуване. И след това отиваме на строителство. Организираме „първа копка“ и започваме. Предполагам, че до края на март, началото на април ще започне строителството“, заяви Едрев.

По думите му важността на пречиствателните станции е еднаква за цялото население. „Замърсяването на водите води до нарушаване на екологичните равновесия. Да имаме пречиствателна станция за отпадни води е от изключително важно значение, защото сме членове на ЕС и от нас се изисква отпадните води да са пречистени и да се вливат чисти във водоемите. А това е първата пречиствателна станция за Айтос“, посочи още градоначалникът.

Помолен за коментар относно упреците, които е понесъл след отстраняването на всички други кандидати и до класиране са допуснати само двама, той отговори така: „Как бих могъл да коментирам този факт!? Всеки, който не е одобрен, реагира съвсем нормално. Но органът, който определя дали е законосъобразна процедурата ни е КЗК. Там могат да се жалват. Комисията (назначена от кмета да проведе процедурата – б.а.) е отстранила кандидати явно заради нередовност на документи. В протокола си пише кой за какво точно е отстранен. Има и жалба, в резултат на която КЗК казва, че процедурата ни е законосъобразна“.

Кметът обясни, че общината е кандидатствала пред Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) след изготвени предпроектни проучвания за пречиствателна станция и ремонт на канализацията. Айтос е една от петте последни общини, които получи шанс да изпълни такъв проект по ОПОС, а по новите правила възложители и бенефициенти на следващите ВиК-проекти вече няма да са общини, а консолидираните ВиК-асоциации, респ. ВиК-дружествата.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 22 март

Овен Денят ще бъде неприлично спокоен. Не си търсете излишни емоции, а се насладете на шанса да си поемете въздух и да се насладите на...

Последно в Актуално