X
 
 

Словаци напират за ПСОВ на Айтос при влезли в сила договори

1236 0
photo of Словаци напират за ПСОВ на Айтос при влезли в сила договори
Снимка: Actualno.com
Отстранена от участие в процедурата по възлагане словашка фирма „Водохосподарске ставби“ АД напира да изпълни Пречиствателната станция за отпадни води (ПСОВ) на Айтос при влезли в сила договори, които вече се изпълняват.

До странната ситуация се стигна след жалбата й пред Административния съд в Бургас, вместо пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Инженеринговата поръчка, обявена от община Айтос, е разделена на две обособени позиции.

Едната е за проектиране и изграждане на ПСОВ със съпътстваща инфраструктура в т.ч. довеждащ и отвеждащ колектор, водопровод и др. За нея са били подадени 13 оферти. За изпълнител е избран консорциум „КА-Айтос“ с участници „Каро Трейдинг“ ООД и „Аквариус Ен Ди“ ООД. Подписаният между страните договор от 22 януари т.г. е на стойност 11 972 475 лв. без ДДС.

Втората е за проектиране и доизграждане на главни клонове 1 и 3 от канализационната мрежа на град Айтос и всички съпътстващи съоръжения. Тя се изпълнява от консорциум „Водоканал Айтос 2017“, в който участват „Артстрой“ ООД и „Хидрокан“ ЕООД. Договорът с консорциума е на стойност 1 683 635 лв. без ДДС, подписан на същата дата.

За втората позиция са били подадени 12 оферти, а кандидатите са общо 17, част от които с предложения за двете позиции.

Цистерна се обърна и запали на пътя Провадия - Айтос

Тежък инцидент е станал на пътя Провадия - Айтос, в района на село Комарево. По първоначални данни, след удар с бус, цистерна се е обър...

Двата контракта към настоящия момент са влезли в сила и се изпълняват. Жалбата на словашката фирма обаче продължава да обикаля инстанции.

Тя е била подадена през август месец 2017 г. срещу решението на кмета на Айтос от юли, с което той класира на първо място двамата участника.

В хода на процедурата всички останали - общо 15 участника, са отстранени. В това число и „Водохосподарске ставби“, която кандидатства за двете позиции.

Административният съд в Бургас се е произнесъл, че оплакването не му е подведомствено за разглеждане. Изпраща го на КЗК и прекратява делото.

Колони от автомобили задръстиха новата бензиностанция на Марешки в Айтос

С изключително голям интерес от страна на шофьорите стартира първият ден от отварянето на новата бензиностанция на варненския бизнесмен...

Едва на 23 февруари т. г. то постъпва в Антимонополната комисия. Словашкото дружество не е поискало временна мярка „спиране на процедурата“ и в момента жалбата е със статус „иницииран процес“. А основна причина за остраняването не само на този, а и на болшинството други участници, е, че не са определили продължителността на линейния график съобразно изискванията на възложителя, въпреки разясненията, които той е направил.

Всъщност КЗК вече има разгледана подобна жалба от друг отстранен участник в същата процедура - „Консорциум КМ“ (с участници „Кордеел – България“ ЕАД, „Мелбуд“ АД – Полша, „Еко Енергопроект“И ООД, и „Сороков Инструментс“ ЕООД). Те са обжалвали отстраняването си по същите причини. И комисията има решение, че жалбата е неоснователна, а отстраняването им – законосъобразно.

„Има си определен срок и орган, пред който да подадат жалба. Те обаче са проспали срока, жалбата е подадена пред Административния съд в Бургас, а това не е органът, който ги разглежда. Когато отидохме на делото в Административния съд, видях техния юрист и го питам защо обжалват. Той казва, че са изпуснали срока, но са му казали да обжалва. Въпреки всичко Комисията за защита на конкуренцията им изиска жалбата и я оставиха без последствие“, обясни кметът на Айтос Васил Едрев.

Той е категоричен, че последствия за сключените вече от него и изпълняващите се договори няма да има.

Задържан е един от извършителите на банковия обир в Айтос

Един от извършителите банковия обир в Айтос вече е задържан, съобщи "24 часа". Преди два месеца двама с каски за мотоциклет нахлуха в ...

„Договорите с изпълнителите са подписани. Те в момента проектират. Мисля, че до 20-тина дена ще приключат с проектирането, ще представят проектите за съгласуване. И след това отиваме на строителство. Организираме „първа копка“ и започваме. Предполагам, че до края на март, началото на април ще започне строителството“, заяви Едрев.

По думите му важността на пречиствателните станции е еднаква за цялото население. „Замърсяването на водите води до нарушаване на екологичните равновесия. Да имаме пречиствателна станция за отпадни води е от изключително важно значение, защото сме членове на ЕС и от нас се изисква отпадните води да са пречистени и да се вливат чисти във водоемите. А това е първата пречиствателна станция за Айтос“, посочи още градоначалникът.

Помолен за коментар относно упреците, които е понесъл след отстраняването на всички други кандидати и до класиране са допуснати само двама, той отговори така: „Как бих могъл да коментирам този факт!? Всеки, който не е одобрен, реагира съвсем нормално. Но органът, който определя дали е законосъобразна процедурата ни е КЗК. Там могат да се жалват. Комисията (назначена от кмета да проведе процедурата – б.а.) е отстранила кандидати явно заради нередовност на документи. В протокола си пише кой за какво точно е отстранен. Има и жалба, в резултат на която КЗК казва, че процедурата ни е законосъобразна“.

Кметът обясни, че общината е кандидатствала пред Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) след изготвени предпроектни проучвания за пречиствателна станция и ремонт на канализацията. Айтос е една от петте последни общини, които получи шанс да изпълни такъв проект по ОПОС, а по новите правила възложители и бенефициенти на следващите ВиК-проекти вече няма да са общини, а консолидираните ВиК-асоциации, респ. ВиК-дружествата.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Посрещаме есента

На 23 септември рано сутринта, точно в 04.54 часа, настъпва есенното равноденствие и започва астрономическата есен. Още с настъпването...

missing image
Седмичен хороскоп за 24-30 септември

Овен През тази седмица облаците във връзката ви внезапно може да се сгъстят. Най-добре не търсете под вола теле и бъдете по-ниски от т...