X
 
 

Спасиха бъбрек на пациентка, запушен от огромен камък

1061 0
Спасиха бъбрек на пациентка, запушен от огромен камък
Снимка: iStock/Guliver
Безкръвната операция е извършена от уролозите в УМБАЛ Бургас. Иновативната техника е приложена от лекарите Николай Миринчев и Злата Чолаков. Тя се нарича „флексибилна перкутанна нефролитотомия с лазерна литотрипсия“. Специален апарат показва какво се случва в бъбрека и това се излъчва на видеоекран. Случаят с младата пациентка обаче, е доста сложен защото уретерът е бил запушен и това не е позволявало апаратът да премине през него. Наложило се е той да влезе през гърба.

„Тъй като бъбрекът беше много възпален, раздут и пълен с гной, в началото поставихме нефростома. Това е специална тръбичка, която създава канал за оттичането на гнойта. Впоследствие през тази нефростома единият оператор вкарва апарата и започва да разбива камъка през този отвор. Същевременно другият оператор минава по стандартния път през уретера и двете камери в един момент се срещат. Болният през това време лежи по гръб, което облекчава работата на анестезиолога и подаването на анестезията“, казва д-р Николай Миринчев.

Запушването е открито точно навреме, дори и малко забавяне е можело да доведе до бъбречна недостатъчност. Пациентката Катя Пецова разказва, че проблемът е открит случайно при рутинен преглед: „Не чувствах нищо, никаква болка, но кръвните изследвания показаха високи левкоцити. Преди време имах бъбречна криза и се усъмниха, че проблемът може да е урологичен. Впоследствие скенерът показа огромният камък и всички се чудиха как мога да ходя с него. Не съм усещала нищо, защото другият бъбрек е поел изцяло функцията на възпаления“

Тя благодари на лекарите, които са я спасили и добавя, че се чувства отлично и не изпитвам никаква болка след операцията.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители