X
 
 

Укрепиха свлачище в Приморския парк на Бургас

809 0
Укрепиха свлачище в Приморския парк на Бургас
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"
Специалисти констатираха свлачищни процеси в бургаската морска градина. „През последните 10 дни се установи, че е активирано свличане на земни маси при съществуваща каменна подпорна стена, разположена над крайбрежната алея в Приморски парк, недалеч от Летния театър. Подпорната стена е с височина 2.70 м. и дължина 16 м. Още през 2013 г. бе констатирана появата на хоризонтална пукнатина с вертикално отместване“, се казва в съобщение на общината.

По този повод кметът Димитър Николов е внесъл извънредно предложение, което да бъде разгледано от съветниците на заседание на Общинския съвет. То е за включване на нов обект в капиталовите разходи през 2020 година - "Укрепване на подпорна стена в УПИ I, кв. 1 по плана на Приморски парк".

След установяване на проблема са предприети аварийни мерки за временно подпиране и обезопасяване на опасния участък. Подаден е сигнал до областния управител и е входирана преписка по действащия Закон за защита при бедствия за осигуряване на средства. Спешно е възложен и изготвен проект за укрепване на мястото на свлачището.

Бургазлии решават как да изглежда най-емблематичния площад в града

Идеи за обновяване на площад "Св. св. Кирил и Методий" дадоха жители на града и експерти в различни области. На мястото се намира еднои...

За цялостния проект за укрепване на подпорната стена все още не са осигурени и средства по Закона за защита при бедствия. Включването на обекта в капиталовата програма на Община Бургас за 2020 година ще даде възможност за започване на обществена поръчка за избор на изпълнител и изготвяне на проект.

 

Морската градина е любимото място за отдих и спорт на бургазлии. Тя е разположена на малка площ близо до пристанището. Съвременният си облик придобива след назначаването на архитект Георги Духтев за управител-градинар на Бургас през 1910 година. Под негово ръководство определеният терен за Приморска градска в Бургас е залесен и оформен с алеи. През 1912 година на мястото са посадени широколистни и вечнозелени дървета, декоративни храсти, оформени са първите цветни фигури. Паркът е напълно завършен през 1924 година, а за обогатяване на растителността е доставен залесителен материал от Унгария, Цариград, Италия, Франция, Сирия и Ливан. И до днес Приморския парк е не само емблема на града, но и място за развлечения на бургазлии от всички поколения, което трябва да бъде съхранено.

Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com