Увеличава се броят на жертвите нa домашно насилие в Бургас

1274
Увеличава се броят на жертвите нa домашно насилие в Бургас
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"

„Тенденцията за насилие над деца и възрастни, за съжаление върви във възходяща посока. В същото време, не достигат защитените жилища, в които жертвите на насилие могат да бъдат приютени. Тези места се финансират от държавата. Това е една от причините поради която не сме доволни, че беше отхвърлена Истанбулската конвенция. Тя щеше да подпомогне, чрез отпускането на пари от държавата, за изграждането на повече защитени жилища за жертви на насилие“, каза за Actualno.com Валентина Станкова, директор на Центъра за рехабилитация и социална интеграция на лица пострадали от домашно насилие в Бургас.

Местата в които пострадалите могат да бъдат настанени са две. Едното е в Бургас, а другото в Средец. От съображения за сигурност, не се споменава точното им местонахождение и не е прието да се показват снимки с лицата на жертвите на различните видове посегателства.

Мъж преби жена си с бухалка в Драгоман, арестуваха го

53-годишен мъж от Драгоман е пребил жената, с която живее на семейни начала, с дървена бухалка. 39-годишната потърпевша е с 2 счупени р...

Валентина Станкова сподели още, че в много случаи, дори жертвата да е от региона на Бургас се изпраща на друго място, за да е по-спокойна, че няма да бъде открита от своя насилник.

„Бургас е облагодетелстван град в тази насока, защото тук все пак има защитени жилища. В отделни райони на страната и големи областни градове, все още не са изградени такива центрове, въпреки голямата необходимост от това“.

Центърът в Бургас разполага с осем легла, а този в Средец, който е само за деца има десет места за настаняване. Сега те са пълни, а за съжаление е така през цялата година.

Извън проблемите с финансирането, изграждането на нови защитени жилища, все пак има начини по които обществото да помогне на жертвите. Те ще станат по-смели, когато обществото покаже, че ги забелязва и е на тяхна страна, че приема техния проблем, казва Валентина Станкова и добавя: “Проблемът трудно може да се реши, защото насилие винаги ще има. Въпросът е да се работи повече с хората, за да могат да разпознават насилието и да сезират органите на реда, когато видят такива случаи. Да имат чувствителност към този проблем, не само когато касае тях. Да забравим максимата, че това което се случва при съседите не ни засяга.

Съдът остави в ареста обвинен в убийство на жена старозагорец

Искането на Окръжна прокуратура - Стара Загора за постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо 28-годишния...

Добре е всички ние като общество, да дадем гласност на това и да покажем, че не желаем да живеем по този начин. Не желаем да има хора, които да бъдат насилвани. Превенцията е много важна“.

Най-много са жертвите на емоционално и физическо насилие, обобщава Валентина Станкова. Родителите не трябва да забравят, че комуникацията с децата е много важна и ако тя се прекъсне, обикновено се стига до насилие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Чрез инхаус възложиха общия устройствен план на Царево

Инцидент с автобус в Бургас: Пострадаха близнаци

2 май ще бъде неучебен и за бургаските ученици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас