X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

В Бургас предлагат нов правилник за финансово подпомагане на приемни семейства

1131
В Бургас предлагат нов правилник за финансово подпомагане на приемни семейства
Снимка: iStock/Guliver
Кметът ще предложи на общинските съветници на заседанието утре да гласуват нов правилник за финансово подпомагане на приемните семейства в Бургас. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Целта на новия Правилник е актуализиране и подобряване на процедурите, свързани с отпускане на финансовото подпомагане на приемните семейства. Тази помощ е отделно от финансирането на националната програма и се отпуска от общинския бюджет.

 

Бургас с масово тестване на таргет групи преди летния сезон

Мащабно проучване на общия имунитет за COVID-19 предприема Бургас преди началото на летия сезон. Това става след решение на общинския о...

Предоставянето на услугата приемната грижа за Област Бургас се изпълнява от проект "Приеми ме 2015"на ОП "Развитие на човешките ресурси". В Община Бургас към момента има 14 приемни семейства, които ако отговарят на изискванията в Правилника, могат да кандидатстват за еднократното финансово подпомагане.

 

Освен Бургас още 7 общини Айтос , Камено, Карнобат, Малко Търново, Сунгурларе, Созопол и Средец в областта работят по националната програма за приемни семейства като общият им брой е 52.

 

Целта на финансовото подпомагане е решаването на важни социални и здравни потребности на децата, настанени в приемни семейства. Средствата се предоставят за превенция, реинтеграция и отглеждане на деца в приемни семейства и се осигуряват от бюджета на общината в качеството й на доставчик на социални услуги.

Оставиха в ареста шофьора от гонката в центъра на Бургас

39-годишният Николай Дачев, който профуча по централните пешеходни улици на Бургас и катастрофира след гонка с полицията в петък вечер,...

 

Приемно семейство може да подаде заявление за кандидатстване за финансова помощ след изтичане на тримесечен срок от настаняването и наблюдение на детето. Заявлението се подава лично от приемните родители до Председателя на Комисията за детето по чл. 20а от ЗЗкД, в деловодството на общинската администрация.

Новите изисквания в правилника са заявлението да бъде мотивирано, да изяснява обстоятелствата/причините за предоставянето му, както и да посочва конкретното предназначение на исканата финансова помощ.

Променен е и списъкът на документи, които следва да бъдат приложени към заявлението и е указано съответното нормативно основание за тяхното издаване. Това е необходимо от практическа гледна точка, тъй като в повечето случаи настаняването на детето в приемното семейство се извършва на база заповедта за настаняване, а съдебното решение все още не е излязло.

Предлага се още въвеждането на изцяло нови процедури, които имат за цел да осигурят надеждно отчитане и упражняване на последващ контрол във връзка с финансовите помощи, предоставени от общинския бюджет.

Среднощен екшън в Бургас - преследване на криминално проявени завърши с катастрофа

Диво преследване, завършило с катастрофа, но без пострадали, се разигра тази нощ в Бургас. По данни на местната полиция, малко преди п...

От страна на Община Бургас не са необходими допълнителни финансови средства за прилагане на новата уредба, тъй като такива са предвидени в приетия бюджет за 2020 г., пише още в докладната на кмета.

Право на еднократна финансова помощ по този правилник имат само доброволни и/или професионални приемни семейства, в които са настанени деца за срок над 6 (шест) месеца и са вписани в регистъра на утвърдените приемни семейства, поддържан от Регионална дирекция за социално подпомагане (РДСП) - Бургас. За разглеждане се допускат заявления от приемни семейства, които имат постоянен или настоящ адрес на територията на Община Бургас.

Средствата, предвидени за финансово подпомагане на приемни семейства, се гласуват всяка календарна година с бюджета на Община Бургас.

Предоставената финансова помощ има еднократен характер и е в размер на до 1 000 (хиляда) лева, за всяко настанено дете в приемно семейство. Предоставянето на средствата се извършва след решение на Общински съвет - Бургас за всеки конкретен случай, до изчерпване на сумата, предвидена по бюджета.

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com