"Зелени Балкани": Няма екологична катастрофа в Поморийско езеро

1624
"Зелени Балкани": Няма екологична катастрофа в Поморийско езеро

През месец май тази година, Национална Асоциация Българско Черноморие (НАБЧ) изпрати сигнал до МОСВ и разпространи информация за регистрирана „…екологична катастрофа в Поморийско езеро – навлизане на буйна речна растителност характерна за река Тунджа чрез създаденото островно местообитание за птици, която завладява територии в Поморийско езеро и е заплаха за уникалната поморийска кал и може да привлече животински видове, характерни за поречието на река Тунджа“.

Припомняме, че островното местообитание за птици беше създадено в периода 2012 – 2013 г. на основание Споразумение за партньорство между МОСВ и СНЦ „Зелени Балкани“, целящо подобряване условията за гнездене на редки видове водолюбиви птици в комплекса от защитени територии на Поморийско езеро. Финансирането беше осигурено от ОП „Околна среда 2007-2013 г.“, а изпълнението беше извършено съгласно одобрен технически проект, базиран на успешни международни практики.

БЧК стартира дарителска кампания за наводненията, щетите са за над 4 млн. лв.

Българският Червен кръст започва дарителска кампания за пострадалите от наводненията в Бургаска област. Трите начина за дарение са с S...

Това пишат в свое официално съобщение до медиите от "Зелени Балкани."

Ангажимент на Сдружение „Зелени Балкани“ беше да осигури поддръжка на местообитанието и оптимални условия за гнездене на птиците, чрез периодично премахване на част от растителността върху острова. Тези дейности бяха извършвани ежегодно през месец септември след съгласуване с МОСВ и РИОСВ – Бургас.

В периода 6 - 10 септември 2017 г. отново бяха проведени поддържащи дейности, като беше осъществен и контрол от експерти на РИОСВ – Бургас. Във връзка с подадения сигнал от НАБЧ бяха събрани екземпляри от растителните видове, които се срещат върху островното местообитание. Назначена беше експертиза и събраните растения бяха предадени на специалисти ботаници от Биологически факултет на Софийски Университет и Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, за да определят видовете растения и типичните за тях местообитания. Заключението от ботаническата експертиза е, че „установените таксони и растителни съобщества са характерни и често срещани на територията на Поморийско езеро“.

В края на месец септември, в отговор на подадения сигнал от НАБЧ, беше извършена и проверка от ГД „ОПОС“ към МОСВ, съвместно с РИОСВ – Бургас и участието на представители от „Зелени Балкани“. Заключенията от проведената проверка са, че в Поморийско езеро няма екологична катастрофа. Островното местообитание е устойчиво и конструктивно стабилно, като изпълнява благоприятна роля за гнезденето на редки и защитени видове птици. Становището от РИОСВ – Бургас е, че СНЦ „Зелени Балкани“ изпълнява ангажимента си към сключеното споразумение за партньорство с МОСВ за безвъзмездно поддържане на местата за гнездене в Поморийско езеро.

Болницата в Поморие възобнови дейността си

Служителите на МБЛА-Поморие са възобновили работата си. Това е станало благодарение на факта, че част от напусналите лекари са се върна...

След проведената проверка и съответните експертизи, стана ясно, че твърденията, разпространявани от НАБЧ не се припокриват с действителността и не са подкрепени от факти, допълват още от "Зелени Балкани".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Чрез инхаус възложиха общия устройствен план на Царево

Инцидент с автобус в Бургас: Пострадаха близнаци

2 май ще бъде неучебен и за бургаските ученици

Благоустрояват района около четири блока в „Меден рудник“ (СНИМКИ)

Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в местността Ъгъла в „Сарафово“ (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас