Арменските банки казват "сбогом" на руските карти "Мир"

5276
Арменските банки казват "сбогом" на руските карти "Мир"
Снимка: Kremlin.ru

Повечето банки в Армения ще спрат да обслужват и приемат банкови карти Mir ("Мир") - руската система за картови плащания, създадена от Централната банка на Русия през 2017 г.

Новината съобщи ВТБ Армения, която е филиал на руската ВТБ. Самата тя ще бъде изключение и ще продължи да работи с руски карти.

Припомняме, че операторът Mir попадна под санкциите на САЩ през февруари. Платежната система беше изоставена от китайската UnionPay, от републиките от Централна Азия и други страни от постсъветското пространство.

Още: След удара от Китай: И турските банки спират да работят с Русия заради САЩ

Банките спират да работят с Mir от 30 март

Картите на руската платежна система Mir ще спрат да работят в банкоматите и ПОС терминалите на повечето банки в Армения от 30 март 2024 г., с изключение на инфраструктурата на ВТБ Армения, предаде RBC.ru, позовавайки се на представител на филиала на ВТБ. Сега картите Mir работят в Армения и се приемат от местните банки. Източник на RBC на руския платежен пазар също говори за предстоящото прекратяване на работата на карти Mir в повечето банки в страната.

Изключението

"Притежателите на карти Mir от банките от групата ВТБ и всички други руски банки все още имат достъп до ключови услуги: теглене на пари в брой от банкоматите на ВТБ (Армения), плащане на услуги в онлайн банкирането, онлайн покупки (ако услугата поддържа карти Mir)"", обяснява представител на кредитната институция.

В Армения има 53 клона на ВТБ, 22 от които се намират в столицата Ереван. Клиентите имат достъп и до повече от 190 банкомата в цялата страна.

"Продължаваме да работим с приятелски държави за приемане на карти Mir в тяхната инфраструктура. В същото време всяка страна взема собствено решение за приемането на тези карти", казва представител на Банката на Русия.

Отношенията на Ереван с Москва се влошиха драстично след превземането на Нагорни Карабах от Азербайджан и провала на "руските миротворци" в региона. Армения подписа Римския статут на Международния наказателен съд - т.е. ще може да арестува Владимир Путин, ако влезе в страната. Последно премиерът Никол Пашинян съобщи, че държавата му може да напусне Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) - един от съюзите, представляващ орбитата на Руската федерация: Арменският премиер с ултиматум де факто за Путин за суверенитета и територията на Армения.

Снимка: Getty Images/Guliver, арменският премиер Никол Пашинян

Още: Най-голямата кипърска банка напуска Русия

Санкциите на САЩ промениха правилата на играта

Съвместният проект на руския оператор NSPK и Armenian Card (оператор на арменската платежна система ArCa), в рамките на който в страната се приемат карти Mir, се развива от 2016 г., когато е подписано съответното споразумение. То беше създадено, за да може националните карти на Русия и Армения да се приемат взаимно в инфраструктурите на двете страни. В резултат на това през 2017 г. картите Mir започнаха да работят в Армения, а редица арменски банки започнаха да издават кобрандирани карти ArCa-Mir. ВТБ Армения също издава карти Mir.

През февруари 2024 г. САЩ въведоха блокиращи санкции срещу оператора NSPK. По време на въвеждането на ограниченията картите Mir, освен в Армения, работеха в определени случаи в Казахстан, Беларус, Венецуела, Виетнам, Абхазия, Южна Осетия, Киргизстан, Таджикистан и Куба. По-рано казахстанската банка Береке, бивш филиал на Сбербанк, съобщи за прекратяване на работата с карти Mir.

NSPK е създадена в Русия през 2014 г. след въвеждането на санкции заради анексирането на Крим - като предпазна мярка в случай на изключване на карти на международни платежни системи. 100% от дружеството принадлежи на Банката на Русия. По данни на Централната банка - до края на 2023 г. руските банки са издали 287,3 млн. карти Mir.

Още: Готов е законът, с който ЕС ще праща пари от замразени руски активи на Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com