Бюджетът на Русия се пропука: Какво означава отказът на Газпром да плати дивиденти?

17074
Бюджетът на Русия се пропука: Какво означава отказът на Газпром да плати дивиденти?
Снимка: iStock

Руският газов гигант "Газпром" отказа да изплати дивиденти на своите акционери за 2021 г. Неговият пример бе последван и от други руски държавни компании, сред които банките "Сбербанк" и ВТБ, електроенергийния оператор "Россети", собственикът на търговския флот на Русия "Совкомфлот" и най-големият въздушен превозвач "Аерофлот". А това доведе до срив на фондовия пазар в Русия.

Причината за това решение се крие в трудностите с попълването на държавния бюджет на Руската федерация, задълбочаващи се все повече заради войната в Украйна. Това решение на руските власти обаче е равнозначно на самопрострелване в крака, пише в свой анализ "Апостроф".

На 1 юли изтече срокът, в който руските акционерни дружества трябваше да обявят решенията си за изплащане на дивиденти за изминалата 2021 г. Инвеститорите очакваха с нетърпение възвръщаемост на акциите си, но претърпяха огромно разочарование.

Всички от гореизброените компании отдавна успешно пласират акциите си на международните финансови пазари, като по този начин привличат милиарди долари за собственото си развитие. Но независимо от факта, че делът на частните инвеститори в тях често е значителен (в "Газпром", например, те притежават 49,77% от акциите, в Сбербанк - 49%), реално те никога не са имали право да участват в управлението. Руските власти упражняват пълен контрол върху всички компании. Инвеститорите, от друга страна, досега бяха доволни от надеждността на акциите (тоталитарните режими, като правило, са доста устойчиви на вътрешнополитически рискове) и високата доходност (заради високите цени на енергоносителите).

„През последните години руснаците постигнаха голям успех в развитието на големите държавни компании, които Путин толкова обича“, казва експертът Павел Кухта, който бе служебен министър на икономиката на Украйна през 2020 г. „Тези предприятия бяха изградили съвременни системи за корпоративно управление по западен образец. Те показаха силните страни на руската икономика, която в по-голямата си част иначе е представена от предприятия с остарял съветски тип на управление", посочва той.

Мъртъв в басейна: Пети поред топ мениджър на Газпром почина при странни обстоятелства в Русия

Юрий Воронов, главен изпълнителен директор на един от контрагентите на руския газов монополист "Газпром", бе открит мъртъв в басейна на...

След началото на войната обаче системата за привличане на чужди инвестиции от руските компании се пропука. Многобройните санкции, наложени на руския финансов сектор, направиха притежаването на неговите ценни книжа изключително ненадеждно. Така че инвеститорите можеха само да се надяват, че акциите ще продължат да генерират осезаема възвръщаемост. Но през последните дни и тази надежда се изпари. През тази година дивиденти няма да се изплащат, а за следващата очакванията са съвсем илюзорни.

Новината за решението на държавните компании на Руската федерация да не изплащат дивиденти моментално се отрази на борсовите курсове. Акциите на "Газпром" се сринаха рязко с почти 40%. До 30 юни те струваха около 298 рубли за брой, а на 4 юли цената им падна до 198 рубли. Акциите на останалите държавни руски компании също значително намалиха цената си, макар и не толкова рязко.

Според Павел Кухта причината за решението да не се изплащат дивиденти е проблемът с попълването на държавния бюджет на Русия. 

В резултат на неизплащането на дивиденти Русия всъщност ще измами инвеститорите", казва експертът.“ А в случая с „Газпром“ това са собствениците на почти половината компания. В същото време, като спестяват от плащането на дивиденти, всички държавни компании ще покажат значителни печалби и ще платят данъци, с което ще напълнят руския бюджет. Така всички приходи ще отидат в държавата", добавя икономистът.

И действително, потвърждението за правотата на анализа му не закъсня. На 5 юли Държавната дума на Руската федерация светкавично прие закон за еднократно увеличение на данъка върху добива на полезни изкопаеми, според който "Газпром" ще трябва да плати допълнителни 1,25 трилиона рубли (около 20 милиарда долара) на руския бюджет. Това практически се равнява на сумата на дивидентите, които частните акционери на "Газпром" няма да получат (1,24 трилиона рубли).

Акциите на "Газпром" паднаха с 30% след решението да не се плащат дивиденти

Акциите на руския газов гигант "Газпром" се сринаха с 30% след решението на борда на директорите, че е нецелесъобразно да се изпла...

Този набързо приет закон показа, че Русия днес изпитва сериозни проблеми с попълването на бюджета - нещо, с което тя не се бе сблъсквала скоро. И действително - високите цени на газа и петрола доскоро осигуряваха на страната огромни приходи, благодарение на които през последните години бюджетът беше на излишък (приходите му надвишаваха разходите). Затова Русия лесно финансираше разходите си без да води сложни преговори с МВФ, за да получи заеми за покриване на бюджетния дефицит.

Това вече не е така. Въпреки че всички възможни приходи от държавните компании са включени в спасяването на бюджета, днес той вече се пропуква по шевовете. Освен че няма да се изплащат дивиденти на частните инвеститори, руското правителство обяви и друга мярка - секвестиране на бюджета в размер на 1,6 трилиона рубли (около 25 милиарда долара). Съкращаването на финансирането ще засегне 59 от 62 съществуващи правителствени програми. И очевидно се отнася за всички онези програми, които не са пряко свързани с войната.

Отнемането на дивидентите от акционерите и прехвърлянето им в бюджета е стъпка, на която Кремъл е бил принуден, за да се забавят проявите на икономическия спад и временно да се финансират определени бюджетни разходи.

Но в дългосрочна перспектива това решение не изглежда никак разумно.

"Всъщност това е още една стъпка към демонтирането на системата от успешни и печеливши държавни предприятия с управление по западен модел", казва Павел Кухта. "Дълго време те носеха значителни средства на Русия, които бяха използвани за подготовката на войната в Украйна. (...) Днес Русия се опитва да се върне към съветския икономически модел. Следователно в Кремъл решиха, че вече няма да им трябват западни инвестиции. Така че, най-вероятно, вратите на международните борси за дълго ще останат затворени за Русия."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Путин опря до Лукашенко за бензин, Беларус предпочита Запада

Цената на петрола се определя от оценката на инвеститорите на данните за запасите в САЩ

Ефектът на санкциите: Масово руските микрочипове са дефектни

ЕК въвежда обща европейска диплома за образование

Ще повиши ли цената прекратяването на преноса на руски газ през Украйна?

САЩ и Южна Корея ще спират Пхенян да си набавя незаконно петрол от Русия

Samsung и Google Play с удар по руската платежна система "Мир"

Украйна си иска отказаните ѝ милиарди евро от замразените руски активи в ЕС

Банките в Китай, Турция и ОАЕ бавят плащанията за руски петрол

Цените на петрола се определят от повишените запаси в САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com