Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Букурещ към румънците, живеещи и работещи в ОАЕ: Върнете се у дома

19 април 2024, 11:00 часа • 6616 прочитания

Румънският премиер Марчел Чолаку, който е на работно посещение в Обединените арабски емирства (ОАЕ), се срещна снощи с представители на румънската общност в страната и изрази надежда, че те биха се върнали да работят в родината си.

"Бих искал да се върнете у дома, най-вече експертите в сферата на ядрената енергетика", заяви Чолаку на срещата и припомни, че в Румъния се планира изграждането на трети и четвърти реактор на АЕЦ Черна вода, предаде агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

"Всъщност Румъния е в период на ускорено развитие и това е голямо предизвикателство", каза още той и допълни, че страната се опитва да привлече много инвестиции.

Още: Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Чолаку припомни, че миналата година Румъния е имала втория най-висок икономически растеж в Европа и за първи път той е бил обусловен от инвестициите, а не от потреблението. "Искаме да направим това и тази година и имаме инвестиции от близо 100 милиарда леи. Нормално е да не можем да покрием целия диапазон от европейски фондове или със средства от държавния бюджет", отбеляза премиерът и допълни, че именно затова делегация на румънското правителство е на посещение в Обединените арабски емирства.

"Никой не предвиждаше, че ще имаме война в Европа през 2022 г., а необходимостта от развитие влиза в още по-ускорена динамика, отколкото всички очакваха", подчерта Чолаку.

Още: Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес