Цената на биткойн ще се срине с 40% до 10 000 долара, прогнозира опитен инвеститор

2341
Цената на биткойн ще се срине с 40% до 10 000 долара, прогнозира опитен инвеститор
Снимка: iStock

Биткойн може да се срине с над 40% спрямо настоящото си ниво до цена от 10 000 долара, смята ветеранът в света на инвестициите Марк Мобиус, предава CNBC.

Съоснователят на инвестиционната компания Mobius Capital Partners, който коректно предвиди поевтиняването на биткойн до ниво от 20 000 долара през тази година, посочва, че криптовалутата „не се намира далеч” от цена от 10 000 долара, след като спадна под нивата от 18 000 и 17 000 долара през тази година.

Въпреки, че Мобиус очаква биткойн да се върти около настоящата си стойност от около 17 000 долара, поевтиняването до дъно от 10 000 долара може да се случи през следващата 2023 година, става ясно от думите му.

Биткойн поевтиня до 2-годишно дъно след като сделката за FTX се провали

Биткойн поевтиня до най-ниската си цена от две години насам след като най-голямата платформа за търговия с криптовалути в света Binance...

Инвеститорът основава прогнозата си за поевтиняване на биткойн на покачването на лихвените проценти и цялостното затягане на паричната политика от Федералния резерв в САЩ.

„При по-високи лихвени нива, привлекателността на държането или купуването на биткойн или други криптовалути става по-малко актрактивна, тъй като самото притежаване на валутата не изплаща лихви”, посочва Мобиус пред CNBC.

“Разбира се имаше редица предложения за 5% или по-висока лихва по крипто депозити, но много от тези компании, предлагащи такива лихви, фалираха, отчасти заради FTX. Тъй като тези загуби се увеличават, хората започнаха да се страхуват да държат криптовалути с цел да печелят от лихва,”, казва той.

На пазара се намираха редица компании, предлагащи на инвеститорите внушително високи лихви, за да депозират криптовалутите си при тях. Често тези компании разчитат на това да отпуснат въпросните виртуални валути на други потребители под формата на заеми с високи лихви. Но след като цените на криптовалутите паднаха рязко през тази година и ликвидността пресъхна, много от тези компании изпаднаха в колапс.

Пример за подобна компания е Celsius, която подаде документи за банкрут през юли месец. Друга такава компания е BlockFi, която имаше голяма експозиция към сриналата се платформа за виртуални валути FTX.

Може ли Етериум да отнеме короната на биткойн като най-популярна криптовалута?

Години наред Етериум дори не можеше да си помисли да се конкурира с биткойн. Сега обаче, втората най-популярна криптовалута в света изг...

Според Мобиус, бумът на пазара на криптовалути е бил директно свързан с политиката на Фед за печатане на пари, която е довела до нарастване с 40% на паричното предлагане в щатски долари през последните няколко години.

„Така че имаше изобилие от пари за спекулации с крипто монети”, добавя Мобиус.

Фед поддържаше изключително ниски лихвени проценти и практикуваше политика по количествено улеснения през последните няколко години, което според мнозина провокира бума на пазара на технологичните акции и криптовалутите.

Но сега Фед започна да затяга паричната политика след като повиши рязко лихвените проценти.

„Сега, когато Федералният резерв издърпва обратно тези пари, способността на хората да играят на пазара става много по-трудна”, казва Мобиус.

Инвеститори: Биткойн е по-вероятно да падне до 10 000 долара, отколкото да поскъпне

След резкия спад в цената на биткойн в началото на юни, криптовалутата продължава да се обезценява. Само в рамките на месец биткойн е з...

Мобиус беше сравнително успешен с прогнозите си относно биткойн през тази година. През месец май, когато цената на криптовалутата надхвърляше 28 000 долара, той посочи пред Financial Times, че биткойн навярно ще поевтинее до 20 000 долара, след което ще се отблъсне, но в крайна сметка ще падне до 10 000 долара.

Въпреки, че нивото от 10 000 долара все още не е достигнато, биткойн поевтиня до дъно от 15 480 долара през тази година.

Ако прогнозата на Мобиус се сбъдне, то пазарът на криптовалути го чакат още мрачни дни, след като изтри над 1.3 трилиона долара от обащата си капитализация през тази година.

Към момента на подготвяне на материала биткойн се търгува срещу 17 073 долара, сочат данните на CoinMarketCap.

Още: Балон ли е биткойн?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Брюксел се готви да наложи мита за руско зърно

Цената на петрола смени курса, след увеличените доставки от Русия

Арменските банки казват "сбогом" на руските карти "Мир"

Еврото пое нов курс в началото на седмицата

Япония повиши основната лихва до нула

В Европа са 4 от 5-те най-предпочитани от инвеститорите дестинации

Цената на петрола пак ще гони 100 долара за барел: Притеснителна прогноза от американска банка

Страната, която готви най-големите избори в света

ЕС е предвидил 7,7 млрд. евро за хуманитарни помощи през 2024 г.

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Международни