Цената на петрола скочи до 3-годишен връх

2875
Цената на петрола скочи до 3-годишен връх
Снимка: iStock/Guliver

Цената на петрола нараства, като фючърсите върху петрол тип „Брент” докоснаха най-високата си стойност от над три години насам, тъй като инвеститорите залагат, че доставките ще останат слаби на фона на ограничения добив от страна на големите производители и незасегнатото търсене на горива по света от новия щам на коронавируса.

Фючърсите върху петрола тип „Брент” поскъпнаха с 0.5% до цена от 86.46 долара за барел по време на сутрешната търговия в понеделник. На един етап от сесията, цената скочи до 86.71 долара, което е най-високото ниво от 3 октомври 2018 година, предава Reuters.

Щатският лек суров петрол (WTI) поскъпна с 0.7% до цена от 84.40 долара за барел, като по-рано през търговската сесия бе на ниво от 84.78 долара – най-високото равнище от 10 ноември 2021 година.

Поскъпването идва след като през миналата седмица петролът тип „Брент” добави над 5%, а WTI отчете ръст в цената от над 6%.

Засиленото изкупуване на петрол, подтикнато от недостиг в доставките и сигналите, че Омикрон, новият щам на коронавируса, няма да засегне значително търсенето на горива, вдига цената на суровия петрол до най-високите му нива от няколко години насам, което означава, че поскъпването на фючърсите върху „Брент” може да продължи още известно време, коментират търговци.

Цената на петрола се оказа по-важна от мира в Украйна

Въпреки, че кабинетът на щатския президент Джо Байдън планира серия от тежки санкции срещу Русия, ако страната пристъпи към нахлуване в...

Според анализатора Тошитака Тазава, анализатор от Fujitomi Securities Co Ltd., цените ще продължат да вървят нагоре поне докато ОПЕК+ не осигури достатъчно доставки за да посрещне силното търсене по света.

Ако инвестиционните фондове се насочат към суровия петрол, то цените могат да достигнат висините от 2014 година, добавя той.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), Русия и техните съюзници, заедно наричани ОПЕК+, постепенно намаляват ограниченията в добива, наложени през 2020 година, когато търсенето се срина заради пандемията.

Но много по-малки производители не успяват да увеличат доставките, а други внимават да не добиват прекалено много петрол, за да не изпаднат в неприятна ситуация, ако новите случаите на коронавирус нараснат и търсенето намалее отново заради евентуално затваряне на икономиката.

Според Вандана Хари, енергиен анализатор за Vanda Insights, това, което ще попадне в светлината на прожекторите е лятното търсене на горива, особено в Европа и САЩ, което може да бъде по-високо от миналогодишното, ако надеждите, че пандемията е към своя край се оправдаят.

Геополитически фактори за цената на петрола

Спад в цената на петрола след решение на ОПЕК+ да увеличи добива

ОПЕК и съюзниците на организацията се договориха днес да се придържат към настоящата си политика за увеличаване на добива на петрол, въ...

Геополитическите заплахи за доставките на петрол също влияят за покачващите се цени, добавя анализаторът. Управляващите в САЩ изразиха опасения в края на миналата седмица, че Русия се готви за нападение срещу Украйна, ако дипломатическите средства не успеят. Русия, която разположи 100 000 войници по границата с Украйна, пусна снимки на силите си в движение.

Американското правителство е провело разговори с няколко международни енергийни компании за плановете около доставките на природен газ за Европа, ако конфликтът между Русия и Украйна прекъсне руските доставки на гориво, посочват двама източници от щатската власт и два източника от индустрията пред Reuters.

Наличностите от суров петрол на САЩ намаляха повече от очакваното до най-ниското си ниво от октомври 2018 година, но запасите от бензин нараснаха поради слабото търсене на горива, посочват от Администрацията за енергийна информация на САЩ.

Притесненията относно ограниченията в доставките надделяха над новините за възможното освобождаване на петрол от резервите на Китай, казва анализаторът на Fujitomi Тазава.

Източници на Reuters споделят, че Китай се готви да освободи петролни резерви около празниците за Китайската нова година между 31 януари и 6 февруари. Плановете са част от координирана политика със САЩ и други големи потребители на горива, която цели понижаване на световните цени на петрола. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Какво се случва с биткойна преди дългоочаквания халвинг?

Европейският енергиен регулатор: Ограничаването на руския газ да е постепенно

Букурещ към румънците, живеещи и работещи в ОАЕ: Върнете се у дома

S&P Global понижи кредитния рейтинг на Израел

Цените на петрола отбелязаха рязък скок заради напрежението в Близкия изток

Еврото отново е нестабилно в края на седмицата

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com