EA Sports прекратява партньорството си за видеоигри с FIFA

7262
EA Sports прекратява партньорството си за видеоигри с FIFA
Снимка: iStock

Една от най-популярните поредици в света на видеоигрите скоро ще изглежда по доста по-различен начин. Electronic Arts и нейното дъщерно дружество EA Sports ще прекратят продължилото три десетилетия партньорство с международната футболна федерация FIFA, съобщават от компанията, цитирани от CNN.

Така от следващата година, FIFA, една от най-популярните видеоигри в света, вече ще носи името “EA SPORTS FC”.

„Тази нова независима платформа ще донесе свежи възможности – за иновации, създаване и развитие”, посочва Кам Уебър, генерален мениджър на групата EA Sports&Racing, в изявление до медиите.

„EA SPORTS FC ще ни позволи да реализираме това бъдеще и много повече… но не преди да доставим най-мащабната ни игра с нашия настоящ партньор по отношение на правата на заглавието, FIFA, за още една година”, казва той.

Въпреки прекратяването на партньорството с FIFA, EA ще продължи да включва повечето реални отбори и футболисти в поредицата си – нещото, което направи играта толкова популярна по света. Това ще бъде възможно благодарение на отделни лицензионни споразумения с футболните лиги в Англия, Испания, Италия, Германия, САЩ и административния и ръководен орган на европейския футбол UEFA.

Акциите на Electronic Arts не реагираха на новината, като държат цената си от преди обявлението.

От своя страна, FIFA посочват в съобщение до медиите, че са удължили отдаването на правата на EA с една година, като компанията ще може да издаде 23-тата част от поредицата видеоигри FIFA по-късно през тази година. Заглавието ще включва предстоящите световни първенства за мъже и жени, които се организират от FIFA.

Международната футболна федерация ще се насочи към разработката на нови игри в партньорство с външни студия и издатели през следващите две години, като организацията се намира в преговори за създаването на „изцяло нова” FIFA игра през 2024 година.

„Мога да ви уверя, че единствената автентична, истинска игра, която има FIFA в заглавието си ще бъде най-добрата налична за геймъри и футболни фенове”, коментира президентът на FIFA Джани Инфантино в изявление.

„FIFA 23, FIFA 24, FIFA 25 и FIFA 26 и така нататък – константата е името FIFA и то ще остане завинаги и ще остане най-доброто”, добавя той.

Въпреки, че EA Sport притежава няколко други популярни спортни поредици, включително Madden (американски футбол), NHL (хокей), PGA tour (голф) и Formula 1 (автомобилни състезания), компанията посочва, че именно FIFA е заглавието, което изкарва най-много пари.

Microsoft придобива създателите на Starcraft и Warcraft за близо 70 млрд. долара

Microsoft обяви планове за придобиването на разработчика на видеоигри Activision Blizzard в грандиозна сделка на стойност близо 70 млрд...

„FIFA е нашата най-голяма и най-популярна игра и франчайз”, посочиха от компанията в годишния си доклад през миналата година.

„Приходите от нашия FIFA франчайз, включително годишните PC и конзолни игри, които постоянно са една от най-добре продаваните игри на пазара, са важни за нашия бизнес и ще продължат да бъдат такава”, посочиха от компанията през миналата година.

По информация на New York Times, поредицата FIFA е генерирала над 20 млрд. долара от продажби през последните две десетилетия.

В годишния доклад на компанията се посочва, че FIFA традиционно представлява голяма част от нетните приходи. През миналата фискална година нетните приходи на EA възлизат на близо 7 млрд. долара.

В изявлението си от тази седмица, Уебър благодари на „невероятната общност от над 150 млн. фенове” за това, че са превърнали FIFA в „най-голямата платформа за забавление в света”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Еврото удържа психологическа граница спрямо долара

В Германия признават панелките, построени по времето на ГДР, за архитектурни паметници

Украйна ще предложи план за преструктуриране на дълг от 20 милиарда долара

Спадът на напрежението между Иран и Израел обърна цената на петрола

Нов завой за еврото в началото на седмицата

Какво се случи с биткойна след дългоочаквания халвинг?

Украйна се превърна в рай за германските военни фирми

Какво се случва с биткойна преди дългоочаквания халвинг?

Европейският енергиен регулатор: Ограничаването на руския газ да е постепенно

Букурещ към румънците, живеещи и работещи в ОАЕ: Върнете се у дома

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com