Енергийни гиганти в Европа се завръщат към изкопаемите горива в очакване на зимата

4695
Енергийни гиганти в Европа се завръщат към изкопаемите горива в очакване на зимата
Снимка: iStock

Енергийната компания Orsted рестартира операциите в три съоръжения, разчитащи на изкопаеми горива, след като получи нареждане от датските власти да предприеме този ход. Това се случва на фона на опитите на правителствата в Европа да се подготвят за идващата зима в контекста на енергийната криза, сковала континента.

В обявление от миналия уикенд, Orsted, чийто най-голям акционер е датската държава, поясни, че поема в тази посока „за гарантиране сигурността на електроснабдяването в Дания”, пише CNBC.

Въпреки зелените цели, най-големите икономики засилват производството на въглища

Въпреки зелените цели, светът не е престанал да разчита на изкопаемите горива. Най-големите производители в света планират да засилят д...

Orsted посочва, че заповедта се отнася за „блок 3 в Esbjerg Power Station и блок 4 в Studstrup Power Station, като и двете използват въглища за основем източник на гориво, и блок 21 в Kyndby Peak Load Plant, която използва нефт като гориво”.

Електроцентралата Esbjerg Power Station трябваше да бъде изведена от експлоатация на 31 март, 2023 година, добавят от компанията, докато другите два блока вече бяха извадени от експлоатация.

„За да се гарантира сигурността на доставките на електроенергия, днес датските власти ни наредиха да продължим, както и да възобновим работата на някои от нашите електроцентрали, работещи с петрол и въглища”, коментира Мадс Нипер, изпълнителен директор на Orsted.

„Ние, разбира се, ще изпълним заповедта на датските власти и ще започнем да подготвяме и поддържаме блоковете, както и да осигурим персонала, необходим за работата им“, добавя Нипер.

От Orsted уточняват, че всички посочени блокове ще се нуждаят от поддръжка, за да бъдат готови за работа, докато „високоспециализирани работници“ също ще трябва да бъдат обучени, за да оперират съоръженията.

Цената на въглеродните емисии в Европа удари нов рекорд заради въглищата

Цената на квотите за въглеродни емисии в Европа удари нов рекорд, тъй като енергийната криза в региона доведе до увеличение в търсенето...

Компанията посочва, че е получила нареждане да поддържа трите блока в експлоатация до 30 юни 2024 година. Orsted, която е основен играч в сектора на вятърната енергия, си е поставила за цел да се превърне във въглеродно неутрална компания до 2025 година.

Новината навярно няма да се хареса на тези, които се противопоставят на изкопаемите горива. Въглищата оказват значителен ефект върху околната среда, като Greenpeace ги описва като „най-мръсния, най-замърсяващия начин за производство на енергия”.

Администрацията за енергийна информация на САЩ изрежда спектър от емисии от изгаряне на въглища, включително въглероден диоксид, серен диоксид, прахови частици и азотни оксиди.

„Все още вярваме, че ние, като общество, трябва постепенно да прекратим използването на газ, нефт и въглища възможно най-скоро, но сме в средата на европейска енергийна криза и ние, разбира се, ще допринесем за осигуряването на снабдяването с електричество според нашите възможности.”, казва Нипер.

Няколко дни преди обявлението на Orsted, друга голяма европейска енергийна компания, германската RWE, обяви, че три от нейните блокове, разчитащи на кафяви въглища, ще бъдат „временно върнати към електрическия пазар, за да се заздрави сигурността на доставките и за да се пести газ в производството на енергия”.

Санкциите срещу Русия вдигат цената на въглищата

Забраната за внос на руски въглища в ЕС ще засегне пазара на твърдото гориво и е възможно да се стигне до рекордно увеличение на цените...

RWE посочва, че всеки един от блоковете разполага с 300 мегавата капацитет. Използването на блоковете е ограничено първоначално до 30 юни 2023 година, добавят до там.

Новините за RWE и Orsted идват във времена, в които Европа се бори да осигури енергийните си доставки на фона на продължаващата война в Украйна. Русия бе най-големият доставчик както на нефтени продукти и природен газ за Европейския съюз през миналата година, сочат данните на Евростат.

Русия значително намали потоците на природен газ към Европа след като Запада наложи санкции на Кремъл в резултат на инвазията в Украйна.

През миналата седмица, течове засегнаха газопровода Северен поток, който е основна инфраструктура за доставка на газ от Русия към Европа през Балтийско море.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Какво се случва с биткойна преди дългоочаквания халвинг?

Европейският енергиен регулатор: Ограничаването на руския газ да е постепенно

Букурещ към румънците, живеещи и работещи в ОАЕ: Върнете се у дома

S&P Global понижи кредитния рейтинг на Израел

Цените на петрола отбелязаха рязък скок заради напрежението в Близкия изток

Еврото отново е нестабилно в края на седмицата

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com