Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европейски топ банкер беше осъден на шест години затвор за подкуп на министър

07 юни 2024, 10:37 часа • 2405 прочитания

Бившият директор на португалската банка "Ешпириту Санту"  Рикарду Салгаду бе осъден на затвор за срок от 6 години и три месеца за подкупване на бившия министър на икономиката Мануел Пиньо, предаде Ройтерс.

Самият министър получи 10 години затвор.

Делото в Лисабон се точи от преди фалита на банката през 2014 г., за който Салгаду е подсъдим по други дела.

Още: Висш китайски банкер е заплашен от смъртна присъда

Съдия Ана Паула Роза присъди, че е налице "корупционно съглашение" между Салгаду и Пиньо, който е работил в банката преди да стане министър през 2005 г. Целта му е била министърът да защитава интересите на банката при получаването на договори в секторите на туризма и селското стопанство.

5 милиона евро "обезщетение"

Съдът посочи, че Пиньо и съпругата му са ползвали офшорна сметка в Панама, за да укрият близо 5 милиона евро, които са получили от "Ешпириту Санту" под формата на месечни плащания между 2005 г. и 2012 г.

Салгаду и Пиньо отричат вина, а адвокатите им обявиха, че ще обжалват присъдите.

Още: Заради корупция: Бивш управител на европейска централна банка получи шест години затвор

Пиньо твърди, че парите са част от обезщетението, което му се полагало, след като е напуснал банката, за да стане министър. Той изтъква, че по онова време е било нормална практика тези плащания да се извършват през офшорни сметки.

Адвокатът на Салгаду пък посочва, че клиентът му, който е на 79 години, страда от Алцхаймер и по тази причина не може да бъде изпратен в затвора.

По време на краха си, 150-годишната "Ешпириту Санту", основана от дядото на Салгаду, беше най-големият кредитор в Португалия. През август 2014 г. тя бе спасена благодарение на огромна държавна помощ от 4 милиарда евро.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес