Европейският енергиен регулатор: Ограничаването на руския газ да е постепенно

5288
Европейският енергиен регулатор: Ограничаването на руския газ да е постепенно
Снимка: iStock

Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество между енергийните регулатори (ACER) заяви днес, че "трябва да се подхожда предпазливо" към усилията за ограничаване на рекордния внос на руски втечнен природен газ в Европа, тъй като доставките на тръбен газ от Русия се очаква да спаднат допълнително в края на годината, съобщава "Файненшъл таймс".

"Намаляването на руския внос на втечнен природен газ трябва да се обмисли постепенно", се посочва в доклад на ACER, в който се подчертава трудността за ЕС да балансира енергийната си сигурност със стремежа да удари по финансите на Русия чрез намаляване на покупките на газ.

Пълна забрана за руския газ

Група от държави членки на съюза се опитват да забранят изцяло покупките на гориво от Москва.

Контролният орган, който следи отблизо енергийния пазар на Европа за неблагоприятни развития, играе водеща роля в координирането на националните регулаторни органи, отбелязва финансово издание.

Въпреки че ЕС успя да замени руския тръбопроводен газ с втечнен природен газ след пълномащабната инвазия на Кремъл в Украйна през 2022 г., световният газов пазар все още е затегнат.

Енергийните пазари бяха нестабилни през тази година и на фона на опасенията за възможна ескалация на войната на Израел с "Хамас" и конфронтацията на Тел Авив с Иран, въпреки че до момента повишенията на цените на петрола и газа бяха относително ограничени.

Още: Обрат с цената на природния газ

ЕС смекчи до голям степен отказа си от руски тръбопроводен газ, като увеличи покупките си на LNG от Русия, както и от други доставчици.

Сега Русия е вторият по големина доставчик на втечнен природен газ за блока след САЩ, като представлява 16 процента от общия внос през миналата година. Според компанията доставчик на данни Kpler, 15,5 милиона тона руски втечнен природен газ са били закупен от страните от ЕС миналата година, което е било близо 40% процента повече от общите покупки на LNG през 2021 г.

Европейските дипломати отбелязват, че страни, включително Швеция, Финландия и балтийските държави, настояват ЕС да наложи незабавна пълна забрана на руския LNG - стъпка, която ще изисква единодушие от държавите членки. Представители на тези членове на ЕС ще лобират пред Европейската комисия относно плана през следващата седмица.

"Това е особено важен въпрос за страните около Балтийско море", посочи за "Файненшъл таймс" дипломат, участващ в преговорите.

Франция, Испания и Белгия внасят руски газ

Но втечненото руско синьо гориво все още се внася от страни като Франция, Испания и Белгия, а част от него се продава на Германия и нейните централноевропейски съседи.

Още: Макрон на думи е твърд към Москва, а Франция увеличава вноса на руски газ

ЕС вече забрани руския внос на петрол и въглища, а Европейската комисия предложи прекратяване на целия внос на изкопаеми горива от Русия до 2027 г.

Подчертавайки трудността да се прекрати целият руски внос на втечнен природен газ до тази дата, ACER отбеляза, че пренасочването на доставките е по-сложно, когато има така наречените "клаузи за местоназначение", определящи специфични терминали за приемане на LNG товари, което ограничава продажбата на газ на друг купувач.

В такива случаи ACER отбелязва, че "ще е необходимо повече време за преговори за постигане на споразумение, но крайната 2027 г. е на хоризонта".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Лукашенко иска втора АЕЦ в Беларус

Застрахователи: Таванът на цената върху руския петрол не работи

САЩ временно свалиха санкциите срещу руски банки заради петрол и газ

Цените на петрола поддържат курса заради надеждите за примирие между Израел и "Хамас"

Еврото с нов обрат спрямо долара

Турция цели да намали зависимостта си от Русия: Внася втечнен газ от САЩ

Страните от Г-7 определиха кога ще затворят въглищните си централи

Манията по изкуствения интелект се завърна на Уолстрийт

Обрат в цените на петрола на фона на преговорите между Израел и "Хамас"

Накъде пое еврото в началото на седмицата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com