Гигант в управлението на активи не вярва, че Фед ще намали лихвите тази година

960
Гигант в управлението на активи не вярва, че Фед ще намали лихвите тази година
Снимка: iStock

Американският гигант в управлението на активи Vanguard смята, че Федералният резерв на САЩ няма да намали лихвените проценти тази година, противопоставяйки се на прогнозата на централната банка остава за три понижения през 2024 г., предава CNBC.

В сряда Фед остави лихвените проценти непроменени за пети пореден път, както се очакваше, запазвайки своя референтен лихвен процент в диапазона между 5,25%-5,5%.

Централната банка също съобщи, че все още очаква намаления с 25 базисни пункта до края на годината.

ОЩЕ: Федералният резерв на САЩ остави основния лихвен процент непроменен

Съобщението подхранва рали на пазара както в САЩ, така и извън страната. Трите основни индекса на фондовия пазар в САЩ затвориха на рекордно високи нива в сряда, докато в Европа STOXX 600 се повиши до нов рекорден връх в четвъртък сутринта, тъй като инвеститорите приеха положително перспективата за многократни намаления на лихвите.

Търговците в момента оценяват приблизително 68% вероятност за първо понижение на лихвения процент от Фед през юни, според CME FedWatch Tool.

Снимка: iStock

Топ мениджърът на активи в САЩ Vanguard обаче не е убеден, че ще има подобен ход

Основният сценарий на компанията е предвижда намаляване на лихвените проценти от Федералния резерв през 2024 г. Шаан Райтата, старши икономист във Vanguard, казва, че това може да има последици за централните банки, а за пазарите, по целия свят.

ОЩЕ: Bank of England не изненада с решението си за основната лихва

„Както всички знаете, очакваните намаления на лихвените проценти вече бяха редуцирани от седем в началото на годината на три към момента“, коментира Райтата пред CNBC.

„Всичко зависи от причината - ако това се дължи на силната икономика, особено на растежа, движен от страната на предлагането, който също е дезинфлационен, тогава може би фондовият пазар може да продължи това рали. Но също и във Vanguard, това, което вярваме, е, че пазарът на акции в САЩ е относително надценен на този етап“, добавя той.

Глобални разклонения

Снимка: iStock

По отношение на това кога други централни банки ще започнат да намаляват лихвените проценти, Райтата казва, че „става дума за игра на котки и мишки“.

„Мисля, че всеки леко се страхува да предприеме ход преди Федералния резерв. Швейцарската национална банка очевидно е изключение, но там проблемът с инфлацията е малко по-различен“, добави той.

Швейцарската национална банка изненада пазарите в четвъртък, като понижи основния си лихвен процент с 0,25 пр.п. до 1,5%. Този ход прави Швейцария първата голяма икономика, която намали лихвените проценти в знак на нарастващата увереност на политиците в битката за укротяване на инфлацията.

ОЩЕ: Турската централна банка предприе изненадващ ход за основната си лихва

„Бих казал, че ключовото нещо за Европейската централна банка е какво се случва с еврото. В момента пазарите определят цените по доста подобен път за Фед и за ЕЦБ. Имаме малко по-различна гледна точка към това“, казва Райтата.

Снимка: iStock

Той каза, че ако Фед задържи лихвените проценти стабилни през 2024 г. „и ЕЦБ ги намали, това повдига въпроси какво ще се случи с еврото“.

„Еврото може да се обезцени, не знаем с колко, но ако накарате еврото да се движи към паритет, може би това е крайно предположение, тогава това ясно поражда опасения за инфлацията по-нататък“, отбелязва Райтата.

Мениджърът на активи очаква ЕЦБ да намали лихвените проценти между 4 и 6 пъти тази година.

Очаква се централната банка на Европа да приеме първото си намаление на лихвените проценти през юни, след като запази лихвите стабилни по-рано този месец.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com