Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Глас от ЕЦБ: Вероятно ще намалим лихвите през юни

23 май 2024, 17:24 часа • 1336 прочитания

Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще намали основните си лихвени проценти с 25 базисни пункта (0,25 процентни пункта), когато управителният ѝ съвет се събере в началото на юни. Това съобщи вицепрезидентът на финансовата институция Луис де Гиндос в интервю за австрийското издание Oberösterreichische Nachrichten, предаде ДПА.

Лихвеният процент на ЕЦБ по основните операции по рефинансиране в момента възлиза на 4,5 на сто. Депозитното улеснение на ЕЦБ, процентът, който банките получават за депозити, е 4 на сто. Лихвата по пределното кредитно улеснение, определена от централната банка на еврозоната, остава на равнище от 4,75 на сто, припомня БТА.

ЕЦБ се произнесе за лихвите

Все нагоре от 2022 г.

ЕЦБ сложи край на годините на нулеви и отрицателни лихви през юли 2022 г., за да намали инфлацията, която беше нараснала с рекорден темп.

През последните месеци се чуха призиви към ЕЦБ да разхлаби паричната политика чрез намаляване на лихвите, за да облекчи условията за финансиране за бизнеса и инвеститорите и да насърчи слабия икономически растеж в ключови икономики от еврозоната.

Де Гиндос все пак посочи високо ниво на несигурност на прогнозата си и заяви, че нищо не е решено. Управителният съвет ще изчака развитието на икономическите данни, допълни вицепрезидентът на ЕЦБ.

Още: Предупреждение от ЕЦБ: Не трябва да се прибързва с намаляването на лихвите след юни

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес