Intel е напът да сключи сделка за строеж на завод за чипове в Италия

3615
Intel е напът да сключи сделка за строеж на завод за чипове в Италия
Снимка: Getty Images/Guliver

Италия се приближава до сключването на сделка на стойност 5 млрд. долара с Intel. Технологичният гигант планира да изгради завод за полупроводници в страната, казват неназовани източници, запознати с въпроса, цитирани от Reuters.

Инвестицията на Intel е част от по-мащабен план за инвестиции на стойност 88 млрд. долара за изграждане на производствен капацитет в Европа. Целта на американския производител е да се откъсне от зависимостта си от големите азиатски вносители и да облекчи кризата в доставките, която ограничава производството в автомобилния сектор на региона.

Bosch инвестира 3 млрд. евро в производство на чипове

Технологичният гигант Bosch ще инвестира 3 млрд. евро в производство на чипове до 2026 година. В плана се включва отварянето на два нов...

Източниците посочват, че правителството на премиера в оставка Марио Драги се е стремяло да финализира сделката до края на август. Плановете обаче биват осуетени от насрочването на избори в страната на 25 септември.

Рим е готов да поеме финансирането на 40% от инвестициите на Intel в Италия, които се очакват да надхвърлят първоначалните 5 млрд. долара. Фабриката ще използва нови технологии за окомплектоване на чипове.

Intel и италианското правителство са избрали няколко възможни локации за изграждане на бъдещата фабрика. Според един от източниците всички варианти се намират в северните райони Пиемонт и Венето. Окончателното решение обаче все още не е взето.

Общият размер на инвестициите, които Intel ще отпусне и как Италия смята да поеме своя дял от финансирането все още не са ясни.

Бумът в продажбите на компютри приключва заради войната и влошаването на икономиката

Бумът в продажбите на настолни компютри (PC) от периода на пандемията приключва и това, съвсем естествено засяга както производителите ...

Съгласно така наречения Закон за чиповете, насочен към финансиране на иновативни полупроводникови съоръжения, Европейската комисия по-рано тази година заяви, че ще отдели 15 млрд. евро под формата на допълнителни публични и частни инвестиции в сектора до 2030 година. Това е допълнение към 30 млрд. евро допълнителни публични инвестиции, които е планирано да бъдат отделени от NextGenerationEU, Horizon Europe и национални бюджети.

Рим вече е заделил 4.15 млрд. евро, които ще похарчи до 2030 г., за да привлече производители на чипове и да инвестира в нови приложения на иновативните технологии в индустрията.

Италианското правителството също преговаря с френско-италианската компания STMicroelectronics, с тайванските производители на чипове MEMC Electronic Materials Inc и TSMC, като последният е и най-големият производител на чипове в света, и израелската Tower Semiconductor, която Intel закупи по-рано тази година.

STMicroelectronics подписа договор с GlobalFoundries по-рано тази година за изграждането на завод за чипове във Франция, на стойност 5.7 млрд. долара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com