Как САЩ иззеха руски активи от чужбина за над 1 млрд. долара и ще отидат ли в Украйна?

12526
Как САЩ иззеха руски активи от чужбина за над 1 млрд. долара и ще отидат ли в Украйна?
Снимка: Getty Images

Откакто миналата година САЩ наложиха санкции на руските олигарси в отговор на инвазията на Владимир Путин в Украйна, най-богатите руснаци се опитват да скрият богатството си по целия свят. Само че американските прокурори, които преследват потенциални нарушители на санкциите, също се прикриват добре.

От началото на войната САЩ са предприели действия за конфискуване на незаконни активи на стойност над 1 млрд. долара. Сега Министерството на правосъдието търси начини да ги прехвърли на Украйна.

Още: Пеевски погна руските инвестиции: Истина или не точно?

Как Вашингтон конфискува лично имущество в чужди държави?

"Задържали сме самолети в Швейцария и Близкия изток. Арестували сме контрабандисти в Италия, Германия и Латвия. Обвинихме и перачи на пари във Великобритания. Така че, в общи линии, това, което показахме, е, че няма къде да се скриеш", заяви пред CBS заместник-главният прокурор на САЩ Лиза Монако.

Кабинетът на Монако ръководи оперативната група KleptoCapture - звено, създадено през март 2022 г. с цел прилагане на санкциите срещу руските олигарси и намиране на скритите им активи по света. Зам.-главният прокурор на Щатите заяви, че тези усилия зависят от широко сътрудничество с чуждестранни партньори.

"Нуждаем се от сътрудничеството на нашите международни съюзници и партньори", каза Монако. "Нуждаем се от тяхното съдействие при разследванията и го получаваме. Това, което виждаме, е тази наистина безпрецедентна, мобилизирана международна общност, която се обединява, за да изолира режима на Путин и да осъди невероятната му бруталност срещу украинския народ".

Миналата година Министерството на правосъдието на САЩ конфискува във Фиджи супер яхта на стойност 300 млн. долара, която е била собственост на олигарха Сюлейман Керимов. Според ведомството плавателният съд е могъл да бъде конфискуван въз основа на вероятна причина за нарушаване на американското законодателство, включително Закона за международните извънредни икономически сили, пране на пари и конспирация. Министерството на правосъдието поиска и конфискация на яхта за 90 млн. долара край бреговете на Испания, която е била собственост на олигарха Виктор Векселберг. В този случай предполагаемите нарушения са свързани с американски закони за банкови измами, пране на пари и санкции.

Още: ЕС иска да обложи с данък замразените руски активи, за да финансира Украйна

И Керимов, и Векселберг бяха санкционирани индивидуално от Министерството на финансите на САЩ.

Миналата година Сенатът включи поправка в законопроект за разходите, за да използва някои от тези конфискувани руски активи за подпомагане на Украйна във войната ѝ срещу агресора Русия.

Снимка: Getty Images

Мрежа от фиктивни компании

Макар че е сравнително лесно да се открият дълготрайни активи като луксозни яхти, джетове и недвижими имоти, много трудно е да се разбере кой ги притежава, твърди Майра Мартини - анализатор в Transparency International, следяща прането на пари по света.

"Професионалистите, работещи в тези сектори, може да не желаят да издадат клиент или клиент", казва Мартини.

Още: Анализ: Германия гледа с едно наум на плана на ЕС за конфискуване на руски активи

Освен това тези клиенти от висок клас рядко купуват луксозни стоки от свое име. Вместо това, когато купуват яхта например, ултрабогатите често използват сложна мрежа от фиктивни компании. Дружеството, посочено в документа за покупка, обикновено е собственост на отделно дружество в друга държава. Тези две компании, на свой ред, могат да бъдат собственост на друга фирма в трета държава. Посредническите дружества рядко посочват името на истинския собственик.

Още: Неофициално: ЕЦБ предупреди ЕК да не дава печалби от замразени руски активи на Украйна

Сред ултралуксозните стоки, които Министерството на правосъдието на САЩ конфискува от началото на войната, са самолет Gulfstream за 60 млн. долара и самолет Boeing за 350 млн. долара. Те са били регистрирани в мрежа от пет фиктивни компании и анонимен тръст, всички от които са свързани с руския милиардер и бивш собственик на ФК "Челси" Роман Абрамович, според съдебните документи. Самият Абрамович не е бил санкциониран в САЩ.

Миналата година, в отговор на нахлуването на Русия в Украйна, Бюрото за промишленост и сигурност към Министерството на търговията на САЩ издаде санкции срещу Русия, които включват забрана за износ или трансфер на определени американски технологии или американски стоки. Мерките забраняват тези стоки да бъдат транспортирани до Русия. Санкциите включват произведени в САЩ самолети и части за тях.

Според съдебните документи - след руската инвазия в Украйна самолетът на Абрамович е влязъл в Русия в нарушение на тези закони за контрол на износа.

Отделът KleptoCapture на Министерството на правосъдието не търси само спътници на Кремъл, които укриват активи, а и онези, които помагат на олигарсите да избегнат санкциите. Зам.-главният прокурор Лиза Монако казва, че работата на нейното звено служи като предупреждение.

Още: Кипър е замразил руски активи за 1.2 млрд. евро, в предишни данни станала грешка

"Внимавайте с кого си имате работа, защото ние ви наблюдаваме", казва Монако. "И ще има последствия, ако подпомагате и съдействате за избягването на тези санкции".

Да се спрат мръсните пари в САЩ

Според Мартини от Transparency International самите САЩ имат още много работа, за да попречат на олигарсите да крият парите си в Щатите.

"Мисля, че САЩ наистина дълго време са били място, считано за много, много привлекателно за тези, които искат да останат анонимни, защото е много лесно да се създаде компания в САЩ, без да се налага да се декларира информация за истинските собственици", каза Мартини.

Още: Първите милиони на руски олигарх отиват за Украйна - САЩ оторизираха трансфер

През 2021 г. Конгресът одобри Закона за корпоративната прозрачност, който изисква от определени корпорации и дружества с ограничена отговорност да докладват информация за действителните собственици, за да могат да извършват стопанска дейност в Съединените щати. Законът влезе в сила през януари 2022 г.

Мартини не смята, че законът стига достатъчно далеч, тъй като новата база данни с информация за корпоративната собственост ще бъде достъпна само за банките и служителите на правоприлагащите органи, но не и за обществеността, включително журналистите. Но тя смята, че той ще даде начало да се предотврати попадането на мръсни пари в САЩ.

"Надяваме се, че това ще улесни поне работата на властите за прилагане на санкции или за преследване на лица, замесени в престъпна дейност", каза Мартини, цитирана от CBS.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Русия удари бизнесите на две големи европейски банки на руска територия

Премиерът Риши Сунак удари крал Чарлз III по богатство

Франция договори "зелени кредити" за ядрената си енергетика

15 са членовете от клуба на свръхбогатите с рекордно състояние в историята

Г-7 ще подкрепи плана на ЕС за замразените руски активи

Цената на златото отново тръгна ударно нагоре

Цените на петрола се движат към седмичен ръст за първи път от три седмици

Еврото затвърди позиции след рязката промяна вчера

Удар със санкции от Русия срещу Boeing показа какво чака САЩ при война с Китай

"Това, което не те убива, те прави по-силен": В Китай се надсмиват над новите мита на САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Международни