Кои валути поевтиняха най-много през 2022 година?

4280
Кои валути поевтиняха най-много през 2022 година?
Снимка: iStock

Валутните пазари изживяват турбулентна 2022 година, но в някои страни комбинацията от геополитически натиск и грешки на централните банки вкараха националните им валути в „смъртоносна спирала”.

Силният долар през тази година, който поскъпна в резултат на наплива на инвеститорите към щатската валута на фона на геополитическите и макроикономически шокове, удари тежко валутите на много нововъзникващи пазари, пише CNBC.

Големите петролни производители и страни, чиито централни банки повишиха решително лихвените проценти, като цяло се справят по-добре.

Редица валути записват спад в стойността си от над 20% през тази година, като първенецът в това негативно подреждане отчита поевтиняване от над 75%. Кои са валутите, които към 4 ноември тази година, се представят най-слабо спрямо щатския долар?

Гана

Според редовния списък на най-слабо представящите се валути в света, регулярно публикуван от професора по приложна икономика Стив Ханке, популярен в България с ролята му относно родния валутен борд, националната валута на Гана вече се доближава до върха в подреждането.

Ганайското седи удари ново дъно спрямо щатския долар в сряда миналата седмица, като в даден момент възлизаше на 14.24 за един долар преди да постигне леко възстановяване. Валутата започна годината на ниво от малко на 6 седи за един щатски долар, сочат данните на Refinitiv което означава, че доларът е поскъпнал с над 132% спрямо ганайското седи.

Проблемите на Гана включват покачващи се разходи за живот и нестабилен дълг, който накара правителството да се обърне за помощ към Международния валутен фонд – ход, който необичайно бе одобрен както от управляващата партия, така и от опозицията в страната.

„Дълбочината на проблемите на Гана става още по-очевидна, като се има предвид, че правителствените власти са готови да предприемат огромно намаляване на заплатите в опит да освободят малко финансиране”, посочва в бележка Жак Нел, ръководител макроикономика в Oxford Economics Africa.

„Въпреки това, тази финансова саможертва от страна на правителствени служители не трябва да се бърка с единство сред лидерите на страната, като опозицията явно чака сделката с МВФ да бъде одобрена, преди да тръгне за скалпа на президента (Нана) Акуфо-Адо”, добавя той.

Последният шок дойде след като Централната банка на Гана отмени насрочен валутен аукцион, а протести се състояха в столицата Акра през този месец с настояване за оставката на президента.

„Банката предприе редица мерки, за да спре дългогодишната спирала на валутата, включително неуспешни репресии срещу нелицензирани продавачи на валута.”, казва Мурега Мунгай, търговски мениджър в базираната в Найроби AZA Finance.

Перфектна буря от добри новини охлади възхода на щатския долар

Щатският долар започна да губи стойност след изненадващите данни за инфлацията в САЩ, която е по-ниска от очакваното през октомври, под...

„Тя също така купува долари директно от минни компании, за да подкрепи своите резерви, лишавайки пазара от така необходимата ликвидност. На този фон очакваме седи да остане под натиск в близко бъдеще, като вероятно ще отслабне над нивото от 14.50”, казва той.

Чрез публикация в Twitter, Стив Ханке изразява мнение, че Гана трябва да въведе валутен борд за да възстанови реда.

Зимбабве, Куба

Сривът на ганайското седи подрежда валутата на трето място сред най-слабо представящите се в света през тази година, което означава, че има още две страни, където валутният шок е дори по-сериозен.

Втората позиция се заема от кубинското песо, което поевтинява с 56.36% спрямо долара, оставяйки само зад зимбабвийския долар, който е загубил внушителните 76.74% от стойността си спрямо щатската валута от януари насам. Зимбабве и Куба страдат от сериозни нива на инфлацията.

ZimStat, националната статистическа агенция на Зимбабве, отчита, че годишната инфлация в страната възлиза на 268% през октомври. Стив Ханке обаче не е съгласен с това и прилага собствени изчисления, според който инфлацията достига 417%. Подобно на Гана, властите в Зимбабве се опитаха да подкрепят местната валута и да се преборят с инфлацията чрез репресирането на плащанията в зимбабвийски долари.

Как силният долар се превърна в проблем за развитите икономики?

Поскъпването на долара винаги е оказвало негативно влияние на нововъзникващите пазари. Сега обаче ударът се понася по същия начин и от ...

Централна банка вдигна основната лихва на 200%

Огромната инфлация е основен проблем и за Куба, където според модела на Ханке, потребителските цени са скочили за година със 166%.

Египет

През миналата седмица египетската лира удари ново дъно спрямо щатския долар от 24.42 за един долар, което я вкара в челната десетка на списъка на Ханке за най-слабо представящи се валути през 2022 година.

Fitch Ratings наскоро намали кредитната перспектива пред страната до „негативна”, цитирайки влошаване на външната ликвидна позиция и риск от намален достъп до пазара на облигации.

Междувременно валутните резерви а Египет намаляха под 32 млрд. долара през октомври, спрямо 35 млрд. долара през март.

Защо златото не поскъпва въпреки кризата?

Времената би трябвало да са перфектни за инвестиция в злато. Традиционно благородният метал поскъпва когато инфлацията е висока, тъй ка...

Fitch посочват, че финансовите проблеми на Египет могат да се засилят заради предстоящите падежи по външния дълг на страната през следващата година на стойност 6 млрд. долара, както и от падежи за 9 млрд. долара през 2024 година.

 

Сред останалите валути, включени в списъка от миналата седмица, попадат шриланкийска рупия (спад от -50.99% спрямо долара през 2022 г.), венецуелски боливар (-47.41%), сиералеонско леоне (-42.92%), мианмарски кият (-36.84%), лаоски кип (-35.22%), украинска гривна (-32.10%), турска лира (-28.55%) и други.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com