Може ли да се превърне Турция в новата дестинация на руските олигарси?

6354
Може ли да се превърне Турция в новата дестинация на руските олигарси?
Снимка: iStock

Богатството на руските олигарси е в процес на търсене на нов дом, като Турция бързо се позиционира като добър домакин, който би приветствал тези средства.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу посочи през уикенда пред CNBC, че приветства в страната санкционираните руски олигарси като туристи и инвеститори, стига техните бизнес сделки да се придържат към международното право.

Изказването дойде ден след като президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган посочи, че „определени капиталови групи” могат да „паркират своите съоръжения при нас”. Думите на Ердоган се тълкуват като директна препратка към пристигането на няколко луксозни актива в Турция, които се притежават от руснаци, включително две луксозни яхти и частен самолет, принадлежащи на милиардера Роман Абрамович.

Тези изказвания разпалиха спекулациите, че Турция, която не е член на Европейския съюз, но е част от НАТО, може активно да окуражава инвестиции от санкционирани милиардери, като по този начин да подкрепи задъханата си икономика.

Понастоящем заможни руснаци вече активно търсят инвестиционни възможности в страната, сочи информация на Reuters.

Но всеки подобен ход може да наруши тънкия баланс, който пази Турция между Русия и Запада.

„Привличането на руски пари може да навреди на Турция в дългосрочен план.”, коментира Дефне Арслан, старши директор в Атлантически съвет в Турция и бивш икономист за посолството на САЩ в Анкара, предава CNBC.

Постигане на фин баланс

Турция поддържа фин баланс по отношение на войната в Украйна. Въпреки, че силно критикува атаката на Москва срещу Украйна, страната отказа да наложи санкции, като тези на САЩ, ЕС, Великобритания и други.

Вместо това, Турция възприе ролята на неутрален медиатор, подпомагайки преговорите за мир между Русия и Украйна. Преговорите в Истанбул във вторник дадоха надежди за разрешаване на кризата, след като Москва се съгласи да преустанови атаките в Киев и Чернигов, а украинските преговарящи предложиха да приемат неутрален статут в замяна на гарантиране на сигурността.

Неутралната позиция на Турция е разбираема, тъй като страната има близки икономически и дипломатически взаимоотношения с Русия, особено на полето на енергетиката, отбраната, търговията и туризма.

Западните съюзници не оказват натиск на Турция да се присъедини към санкциите, като едва ли ще се опитат да я накажат, ако не го стори в бъдеще.

Кой кой е в списъка на санкционираните руски олигарси

Роман Абрамович, най-известният руски милиардер, попадна в списъка на засегнатите от санкциите на ЕС. Абрамович, който е лишен от дирек...

Това прави страната добро място за активи, принадлежащи на санкционирани руснаци. Тези чуждестранни инвестиции могат да се окажат полезни за турската икономика, която изпадна в кризисно състояние през миналия септември, тъй като свалянето на лихвите в страната вдигна още повече и без това високата инфлация.

Все пак, ако Турция започне активно да търси инвестиции от санкционираните руски лица, западната толерантност може да намалее, става ясно от думите на Емре Пекер, директор и специалист политически риск в Турция в консултантската компания Eurasia Group.

„Ако паркират яхтата си, това е ОК”, казва Пекер. „Но Анкара ще бъде много наясно, че Турция се превръща в поле за разбиране на санкциите и ще внимава да предотврати това”, добавя той.

Турското посолство в Лондон не е отговорило на молбата на CNBC за коментар.

Разклатена икономика

Турция едва ли може да си позволи да бъде ударена от санкции, имайки предвид натиска, които войната и санкциите срещу Русия вече наложиха над задъханата ѝ икономика.

Руски богаташи масово купуват имоти в Турция и Дубай

Богати руснаци наливат пари в имоти в Турция и Обединените арабски емирства в търсене на икономическо убежище след нахлуването на Русия...

През миналия месец инфлацията нарасна до 20-годишен връх, достигайки 54.4% на фона на срива на турската лира и покачващите се цени на суровините. Данните, отразяващи ефектите от войната, предстои тепърва да бъдат публикувани.

„Атаката на Русия срещу Украйна прави икономическата ситуация на Турция по-несигурна”, казва Пекер.

„Последствията са ясни“, продължава той. „Инфлационният натиск е по-висок, дестабилизирайки турската икономика. Последствието от санкциите ще ограничи или спре туризма от Русия и Украйна, които представляват около една трета от входящия туризъм. Ще засегне и турските инвестиции в Украйна и Русия.” , казва Пекер.

Междувременно Ердоган иска да поддържа репутацията на Турция, като независим медиатор в конфликта, като това може да има отношение към предстоящите избори в страната през 2023 година.

Все пак има възможности за Турция да подкрепи икономиката си и да се възползва от движението на богатства от Русия, без да си навлича политически и икономически проблеми.

Турция с активна посредническа роля по кризата в Украйна

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу ще посети Русия, а след това и Украйна, на фона на продължаващите дипломатичес...

Страната може да се насочи към привличане на инвестиции от някои от 450-те западни марки, които се изтеглиха от руския пазар, смята Арслан от Атлантическия съвет.

„Ако го изиграе правилно, мисля, че това може да бъде огромна възможност за Турция, не само да остане в крак със западните съюзници, но и потенциално да привлече инвестиции от чуждестранни компании“, каза тя.

През миналата седмица Ердоган заяви, че „вратата на Турция е отворена“ за компании, които искат да преместят бизнеса си извън Русия.

„Не само американски компании, но и много марки и групи от цял свят напускат Русия. Разбира се, нашата врата е отворена за тези, които идват в страната ни“, каза той.

Още: Може ли Китай да спаси руската икономика?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com