Обединение на пазара за телекомуникации, реформи в енергетиката и отбраната: Бъдещето на ЕС

5121
Обединение на пазара за телекомуникации, реформи в енергетиката и отбраната: Бъдещето на ЕС
Снимка: iStock

Европейският съюз трябва да обмисли консолидацията на телекомуникационните оператори като начин за подобряване на мобилните и фиксираните мрежи в Европа и трябва допълнително да интегрира своите енергийни пазари. Това сочи доклад за конкурентоспособността, поръчан от ЕК.

Концесията за телекомуникациите, която е част от доклада, който бившият италиански премиер Енрико Лета ще представи на започващия днес (17 април) Европейски съвет (Лета е основен автор на документа), е победа за телекомуникационните оператори, които от години твърдят, че секторът е узрял за сливания в някои страни, за да се осигури растеж и мащаб, необходим за финансиране на надграждане на мрежата.

"Трябва да се обърне сериозно внимание на необходимостта от известно ниво на консолидация в рамките на националните пазари или стратегически съюзи между пазарни играчи, включително да има споделяне на инвестиции в ключови мрежови елементи между конкуренти", се казва в документа, според агенция Bloomberg.

Що се отнася до енергетиката, Лета казва, че ЕС трябва допълнително да интегрира своя пазар чрез стъпки като разработване на зелени облигации и съвместни покупки на критични ресурси. Това ще му помогне да спечели лоста и икономическата тежест, необходими за осигуряване на сигурни доставки и за поддържане на бизнеса да инвестира в региона, пише той.

Телекомуникационният сектор: Тревоги

Телекомуникационните оператори се надяват следващата Европейска комисия, която ще бъде сформирана след изборите за Европейски парламент през юни, 2024 година да предложи нов закон, който да вземе предвид тези опасения.

Докато регулаторите настояват, че няма магически брой телекоми в рамките на националните пазри, сделките, намаляващи конкуренцията до три компании в една държава, често се борят да получат регулаторно одобрение. Тази ситуация разочарова компаниите, които се стремят да разширят дейността си в 27-членния ЕС и да вложат огромни инвестиции в инфраструктура и безжичен честотен спектър.

Има обаче признаци, че правилата се променят. Испанското подразделение на Orange SA и Masmovil Ibercom SA спечелиха условно одобрение тази година да се слеят в най-големия оператор в Испания.

По-рано тази година ЕК публикува друг доклад, в който се описват подробно проблемите с телекомуникационния пазар на ЕС и се разглежда как операторите не успяват да възвърнат инвестициите си в мрежата. Този документ не насърчава консолидацията на пазара, а по-скоро предлага трансгранични сливания за създаване на паневропейски играчи: Призив от най-големите телекоми в Европа за промени

Според доклада на Лета, ЕК е била твърде благосклонна към компании, които "разтърсват" пазара. "Днес запазването на фокуса само върху регулирането за навлизане на пазара би било пагубно за преминаването на технологиите към напреднали мрежи, които изискват огромни инвестиции", се казва в доклада. Други препоръки там включват:

  • Хармонизиране на правилата за радиочестотния спектър и фокусиране върху подобряването на мрежата, а не върху приходите от търгове
  • Анализиране на правилата за неутралност на мрежата, за да се гарантира, че са разрешени случаи на употреба като разделяне на мрежата
  • Търсене на разделяне на инфраструктурата и услугите за повече трансгранична конкуренция

Още: Кипър е ключов център за нова "цифрова магистрала“

Енергийни рискове

Тъй като ЕС излиза от безпрецедентна енергийна криза и е изправен пред нови геополитически рискове и засилваща се международна конкуренция в "чистите" технологии в енергеитката, той не може да губи време, пише Лета.

"Нито една страна-членка на ЕС не може да се конкурира със САЩ по отношение на цените на газа или петрола, тъй като те са най-големият производител на изкопаеми горива в света. Освен това, Европа не може да възпроизведе някои предимства, които контролираната от държавата икономика на Китай може. Но ЕС има енергиен пазар в континентален мащаб, обединен от модерна, усъвършенствана регулаторна рамка, несравнима в глобален мащаб", заключва Лета.

Още: Икономическият и социален съвет: Нямаме готовност за Зелената сделка

Препоръките в този сектор:

  • Приемане на трансгранична методология за разпределение на разходите и ползите за изграждане на доверие към регионални офшорни вятърни проекти – до 2025 г.
  • Разработване на трансгранични системи за осигуряване на гъвкавост и съвместни търгове за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) – до 2025 г.
  • Разработване на зелени облигации за подкрепа на проекти за енергийна инфраструктура – ​​в рамките на следващия законодателен мандат на евроинституциите.
  • Преразглеждане на рамката за сигурност на доставките на газ в ЕС – до 2025 г.
  • Създаване на механизъм за съвместно закупуване на критични минерали – до края на следващия парламентарен мандат
  • Създаване на Агенция за доставка на чиста енергия и Фонд за развитие на чисти технологии – до 2027 г.
  • Приемане на закон за енергийното данъчно облагане възможно най-скоро - проект за това има

Разходи за отбрана

Докладът също така препоръчва да се възприеме стратегия за отпускане на съвместни заеми за развитие на отбранителния сектор в Европа. Трябва обаче да има ясен път за увеличаване на приходите в бюджетяа на ЕС за изплащане на допълнителния общ дълг.

Документът призовава всички съществуващи и бъдещи емисии от облигации на различните институции на ЕС да бъдат напълно хомогенни, като се предлагат на пазара под едно име. Идеята в доклада е агенция на ЕС да обедини емисиите. Ползите от единната емисия за всички институции на ЕС ще станат по-видими, тъй като списъкът с приоритети, които ще бъдат финансирани чрез заеми от ЕС, може да се увеличи, включително "финансиране на европейски обществени блага като цифрови, енергийни или отбранителни инфраструктури и оборудване, или възстановяването на Украйна".

Още: Европарламентът демонстрира подкрепа за плана за обща отбрана на ЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com