Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обрат с цената на петрола заради китайската нова година

27 февруари 2024, 09:20 часа • 11495 прочитания

Цените на петрола останаха почти без промяна в сутрешната търговия, но късно вчера се повишиха сериозно, предаде Ройтерс.

За задържането на относително високите цени принос имат признаците за подобряване на търсенето в Китай. "Опасенията за Китай спадат, а рафинериите започват да купуват все повече след бума на пътуванията около тържествата по посрещането на новата лунна година", посочват анализаторите от банка ANZ.

Другите причини за ръста са продължаващите заплахи за корабоплаването в Червено море, които затрудняват доставките.

Още: Обрат: Неочаквани новини за цената на петрола в началото на седмицата

Цените 

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, загубиха 1 цент до 82,52 долара за барел.

Договорите за американски лек суров петрол се покачиха с 1 цент до 77,59 долара за барел, а априлските - 0,8 на сто до 77,86 долара за барел, пише БТА.

В понеделник и двата сорта добавиха по около процент към цената си, след като през миналата седмица бяха спаднали с 2-3 на сто.

Още: Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 17.02-23.02.24

"Опасенията около сигурността на доставките заради продължаващите проблеми в Червено море поддържат цените и контрират все още ястребовия подход на Фед по отношение на паричната политика", обясни Тони Сикамор, анализатор за AG в Сидни.

 

.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес