Петролът поскъпна до над 120 долара, след като Саудитска Арабия вдигна цените

4706
Петролът поскъпна до над 120 долара, след като Саудитска Арабия вдигна цените
Снимка: istock

Цената на петрола скочи в понеделник, след като нефтът сорт „Брент“ се покачи до над 120 долара за барел. Това се случи след като Саудитска Арабия повиши цените на продажбите на суров петрол през юли.

Страната сигнализира за ограничени доставки дори след като ОПЕК+ се съгласи да ускори увеличаването на производството през следващите два месеца, предава Reuters.

Саудитска Арабия готова да увеличи добива на петрол, ако санкциите понижат руското производство

Саудитска Арабия е готова да увеличи производството си на петрол, ако добивът на Русия спадне значително поради западните санкции,...

Суровият петрол „Брент“ поскъпна с 91 цента, или 0,8%, достигайки 120,63 долара за барел днес сутринта, след като удари нов връх в рамките на деня от 121,95 долара.

Фючърсите на американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпнаха с 93 цента, или 0,8%, достигайки до 119,80 долара за барел, след като по-рано удариха тримесечен връх от 120,99 долара.

Саудитска Арабия покачва официалната продажна цена на своя сорт Arab light за Азия за юли до 6,50 долара премия спрямо средната стойност на референтните показатели в Оман и Дубай при премия от 4,40 долара през юни, съобщи вчера държавната петролна компания Aramco.

Юлската официална продажна цена е най-високата от май насам, когато цените достигнаха най-високите стойности за всички времена. Причината бяха опасенията за прекъсване на доставките от Русия на фона на санкциите заради инвазията в Украйна.

Покачването на цените дойде въпреки решението миналата седмица на ОПЕК+ да увеличи производството през юли и август с 648 000 барела на ден, или с 50% повече от планираното по-рано. Ирак заяви в петък, че планира да повиши добива до 4,58 млн. барела на ден през юли.

Как войната в Украйна пренареди световния пазар на петрол?

Инвазията в Украйна пренареди световния петролен пазар. Африкански доставчици се намесват в опит да задоволят европейското търсене...

Производителите на петрол се възползват от благоприятните обстоятелства, казва Автар Санду, мениджър във Phillip Futures в Сингапур, добавяйки, че се очаква лятното търсене в САЩ и облекчаването на COVID мерките в Китай да задържат цените високи.

Широко се смята, че ходът на ОПЕК+ за увеличаване на производството е малко вероятно да отговори на търсенето, тъй като разпределението е предвидено за всички членове, включително Русия, която е изправена пред санкции.

„Въпреки че това увеличение е крайно необходимо, то не отговаря на очакванията за растеж в търсенето, особено като се има предвид частичната забрана на ЕС за внос на руски петрол.“, каза в съобщение анализаторът на Commonwealth Bank Вивек Дхар.

Отделно, италианската Eni и испанската Repsol могат да започнат да доставят венецуелски петрол за Европа още следващия месец, за да компенсират доставките от руски петрол, казват за Reuters петима запознати, чиито имена не са упоменати.

Това ще възобнови размяната на петрол срещу дълг, спряна преди две години, когато Вашингтон засили санкциите срещу Венецуела. Обемът, който ще получат компаниите обаче не се очаква да е голям, твърдят запознатите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Турция цели да намали зависимостта си от Русия: Внася втечнен газ от САЩ

Страните от Г-7 определиха кога ще затворят въглищните си централи

Манията по изкуствения интелект се завърна на Уолстрийт

Обрат в цените на петрола на фона на преговорите между Израел и "Хамас"

Накъде пое еврото в началото на седмицата?

Путин дои здраво европейските банки: Плащат в пъти по-големи данъци в Русия

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com