Почина известен предприемач, превърнал 1000 долара в 1 милиард

10160
Почина известен предприемач, превърнал 1000 долара в 1 милиард
Снимка: Instagram

Съоснователят на Subway Питър Бък, който успя да превърне първоначална инвестиция от 1000 долара в състояние от над 1 млрд. долара, почина на 90-годишна възраст през миналата седмица, потвърждават от компанията.

С над 40 000 обекта по света, Subway е една от най-големите вериги за бързо хранене в света. Бък, който беше последният жив основател на компанията, остави наследство на стойност 1.7 млрд. долара, сочат данните на Forbes.

“Дълбоко натъжени сме от кончината на един от основателите на Subway, д-р Питър Бък. Той бе блестящ пример за отдаден на практиката лидер и интегрална част от семейството на Subway.”, посочва изпълнителният директор на веригата Джон Чидси в изявление, цитирано от CNN.

През 1965 година, Питър Бък дава идея на семеен приятел на име Фред ДеЛука, да отвори магазин за сандвичи (където клиентите сами посочват какво искат в тях) за да припечели пари, с които да плати таксата за обучение в колеж.

Бък, който е ядрен физик, предоставя първоначална инвестиция в размер на 1000 долара, като в резултат на това врати отваря търговския обект на име "Pete's Super Submarines" в Бриджпорт, Кънектикът.

До 1974 година двамата притежават и управляват 16 обекта в Кънектикът, като след това започват да отдават обектите чрез договори за франчайзинг (търговска концесия). Subway е известна с това, че притежава само един обект – оригиналният, отворен през 1965 година, като всички останали обекти функционират чрез франчайзинг.

Според данните на консултантската компания Technomic, продажбите на Subway в САЩ записват спад през последните години. В резултат на нарастващата конкуренция на други вериги за бързо хранене, продажбите на компанията в САЩ намаляват до 8.3 млрд. долара през 2020 година, спрямо 12.3 млрд. долара през 2013 година, която е най-добрата година за Subway през последните 15.

По света има над 40 000 обекта на Subway, като компанията залага изцяло на франчайзинг модела;    Снимка: Getty Images

Тайният милиардер в Tesla: Как един индивидуален инвеститор натрупа 7 млрд. долара

Възходът на Tesla произведе милиардер, за когото много хора дори не са и чували. Оказва се, че живеещият в Сингапур Лео Когуан е третия...

Когато за първи път Subway става популярна марка през седемдесетте и осемдесетте години на миналия век, компанията е нещо като пионер в приготвянето на храна по желание на клиента, става ясно от думите на Робърт Бирн, директор потребители и индустрия в Technomic. По това време, възможността на клиентите сами да избират в реално време какво да има в сандвича им е нещо ново за пазара.

В наши дни потребителите могат да избират какво да има в практически всичко – от салати до сложни ястия, което демонстрира огромната конкуренция на този пазар.

На фона на това, че все повече ресторанти добавят опцията за избор в реално време, „искаме да продължим да доминираме в тази сфера”, каза Джон Чидси по-рано през настоящата година.

Другият съосновател на Subway, Фред ДеЛука, почина през 2015 година на 67-годишна възраст.

Питър Бък е роден през 1930 година в Южен Портланд, Мейн. Той се дипломира от Bowdoin College през 1952 година, след което изкарва магистърска и докторска степен по физика в Columbia University. Филантропските му инициативи се управляват от фондацията The Peter and Carmen Lucia Buck Foundation, която той основава заедно с последната си съпруга през 1999 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Износът на петрол от Иран достигна 6-годишен връх

Цените на петрола: Накъде поеха след отчетения рязък спад?

Курсът на еврото смени посоката спрямо долара

Швейцария отново отказа да проследява парите на руски олигарси

Колониална зависимост: Китай е най-големият вносител за Русия, а Москва дори не е сред значимите му партньори

Обединение на пазара за телекомуникации, реформи в енергетиката и отбраната: Бъдещето на ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com