Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Почивката в Гърция поскъпва драстично

28 май 2024, 10:01 часа • 12928 прочитания

Почивките в Гърция за настоящия летен сезон ще са значително по-скъпи от миналата година. Това съобщават местни медии, цитирани от БНР.

15% поскъпване

"Средно с 15% е по-висока цената на туристическите услуги през този сезон", посочи председателят на съюза на туроператорите Лисандрос Цилидис. Причината е най-вече в по-високите цени на материалите и хранителните продукти.

Още: Край с безплатните шезлонги и чадъри по гръцкото море - въвеждат задължителна консумация между 30 и 100 евро

В различен диапазон се движи покачването на цените и в заведенията за хранене - зависи от категорията, от поръчката и цялостната услуга. 

Много от клиентите компенсират поскъпването в туризма с намаляване броя на нощувките, ограничаване на допълните разходи, но не се отказват от почивка в Гърция, казват хотелиерите.

Хит са малките острови

Тази година хит са малките, непопулярни острови, където цените са по-ниски, показва информацията от туроператорите.

Още: Най-добрите идеи за подаръци след почивка в Гърция

Въпреки по-високите цени, според предварителните резервации се очаква този туристически сезон да е много по-добър от миналата година, която пък беше най-силната година в историята.

Тази година в Гърция очакват повече туристи от балканските страни, а също американци и китайци, става ясно от информация на туристическото министерство.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес