Последни данни: Еврозоната влиза в рецесия

8355
Последни данни: Еврозоната влиза в рецесия
Снимка: iStock

Отслабването на бизнес активността в еврозоната е продължило и в края на 2023 г. заради устойчивия спад, отчетен при сектора на услугите - знак, че икономиката на валутната зона е била в рецесия. Това показват последните данни за бизнес доверието от проучване на Hamburg Commercial Bank, съставено от S&P Global, предаде Ройтерс.

Окончателният композитен Индекс на мениджърите по доставките - PMI, смятан за добър показател за цялостното състояние на икономиката, е ревизиран нагоре с 0,6 процентни пункта за декември – до 47,6 пункта. Все пак показателят остава под границата от 50 пункта, разделяща растежа на сектора от свиването му, за седми пореден месец.

Техническа рецесия?

Това е индикация, че икономиката на 20-те страни, използващи единната европейска валута, вероятно отново ще се свие през последното, четвърто тримесечие на 2023 г. Така икономиката на еврозоната ще изпадне в техническа рецесия, тъй като през третото тримесечие бе регистрирано свиване на брутния вътрешен продукт с 0,1 на сто.

В същото време PMI индексът в сектора на услугите в еврозоната се е повишил до петмесечен връх - от 48,7 през ноември до от 48,8 през декември. Индексът остава в отрицателната територия от август 2023 г.

"Секторът на услугите все още не е преминал изцяло в полето на рецесията, но настроенията са далеч от растежа. Липсват ясни сигнали, показващи предстоящо завръщане към стабилна експанзия", според Сайръс де ла Рубия , главен икономист в Hamburg Commercial Bank.

Въпреки че спадът в търсенето на услуги леко е намалял миналия месец, съответният подиндекс се е покачил до петмесечен връх от 47,1 пункта през декември, оставайки под 50 пункта за шести пореден месец.

Още: Икономическата активност в еврозоната изненадващо се влоши

"В условията на застой в сектора на услугите е впечатляващо, че доставчиците на услуги успешно прехвърлят част от нарастващите си разходи към клиентите", казва Де ла Рубия.

Подиндексът на бъдещата продукция на фирмите от сектора на услугите също се е повишила до седеммесечен максимум - от 56 пункта през ноември до 57,6 пункта през декември.

В Германия, страната с най-голяма икономика в еврозоната, активността в сектора на услугите е отбелязала лек спад през декември, докато ценовият натиск се увеличил.

Германия

Окончателният PMI индекс в сектора на услугите в Германия е намалял до 49,3 пункта през декември спрямо 49,6 пункта, достигнати през ноември. Бизнес активността се свива с по-значителен темп, макар и индексът да остава с малко под нивото от 50 пункта.

Още: Бундесбанк с лоши новини за германската икономика

"Низходящата траектория на сектора на услугите продължава трети пореден месец, без ясни индикации за предстоящ обрат", според Де ла Рубия.

Окончателният композитен PMI индекс също е отслабнал през декември – с 0,4 процентни пункта до 47,4 пункта. Все пак числата за декември са ревизирани нагоре спрямо първоначално отчетените за миналия месец 46,7 пункта.

Условията на пазара на труда в Германия са се влошили, тъй като доставчиците на услуги бавно намалиха работната си сила в съответствие с отслабващото търсене и на фона на рязко растящите заплати, показват данните от проучването.

Франция

Търсенето на услуги във Франция е останало на сравнително ниски нива през декември, а нагласите сред френския бизнес като цяло остават песимистични за седми пореден месец. Това потвърждава опасенията, че втората по големина икономика в еврозоната е била в рецесия в края на 2023 г. Окончателният композитен индекс Пи Ем Ай във Франция все пак е нараснал до 44,8 пункта, докато през ноември се повиши до 44,6 пункта.

PMI в френския сектор на услугите e достигнал 45,7 пункта през декември спрямо 45,4 пункта през ноември.

Италия

В Италия през декември бизнес активността в сектора на услугите през декември се е свила за пети пореден месец.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

В Гърция: Разкриваш фалшива касова бележка, получаваш 3000 евро

Франция очаква 15 милиарда евро чужди инвестиции

Цените на петрола значително повлияни от силния долар и слабото търсене

Световният дълг достигна нов рекорд

Еврото е все по-близо до психологическа граница спрямо долара

Индексите на Уолстрийт тръгнаха стабилно нагоре

Румъния удължава живота на АЕЦ "Черна вода" с 30 години

Украйна е засяла 10 милиона хектара със зърнени култури

Интересът на европейските фирми към Китай удари рекордно дъно

Британската икономика излезе от рецесията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com