Русия дължи на западните банки 120 млрд. долара, които навярно няма да бъдат върнати

14218
Русия дължи на западните банки 120 млрд. долара, които навярно няма да бъдат върнати
Снимка: Thinkstock

Goldman Sachs стана първата голяма западна банка, която излиза от Русия в резултат на атаката над Украйна. Вероятно и други основни финансови институции ще последват примера, но на цената на десетки милиарди долари.

Инвестиционният банков гигант обяви в четвъртък, че "прекратява бизнеса си в Русия в съответствие с регулаторните и лицензионните изисквания", посочи говорител на Goldman Sachs.

Как Путин "унищожи" рублата и доближи Русия на косъм от дефолт

Русия забрани на гражданите си да купуват щатски долари, като по този начин засили изолацията на икономиката си, която някога имаше амб...

Изходът идва след борбата на западните банки да определят размера на експозициите си към Русия след като президента Владимир Путин нареди атаката над Украйна, задействайки по този начин международни санкции, които засягат голяма част от финансовата система на страната, включително Централната банка на Русия и основните банки в страната VTB и Sberbank, пише CNN.

Новината идва на фона на масовото излизане от Русия на международни компании от почти всички сектори на руската икономика и на обявлението на рейтинговите агенции, че Русия „неизбежно” няма да може да посрещне плащанията по държавния си дълг.

Международните банки имат вземания за над 121 млрд. долара от руски субекти, по данни на Банката за международни разплащания, която в четвъртък замрази членството на Русия в организацията.

Европейските банки имат вземания за над 84 млрд. долара, като Франция, Италия и Австрия имат най-големи експозиции на руския пазар, докато вземанията на щатските банки възлизат на 14.7 млрд. долара.

Goldman Sachs посочи по-рано, че има кредитни експозиции към Русия в размер на 650 млн. долара към края на декември 2021 година.

Русия заплашва да национализира активите на чуждестранните компании, които напускат страната

Редица западни компании обявиха, че спират продажбите на руския пазар, като гигантите Coca-Cola и McDonald’s също влизат в този с...

Други банки, които могат да загубят сериозни средства, скоро може да последват Goldman Sachs и решението за излизане от Русия. Говорителят на Кремъл Дмитри Песков посочи в четвъртък, че икономическата ситуация в Русия е „абсолютно безпрецедентна” и обвини Западът, че води „икономическа война”. Москва обеща да отговори на санкциите, като някои банки предполагат, че активите им на руския пазар може да бъдат национализирани от Москва.

Fitch Ratings предупреждаваха, че качеството на активите на „големите западни европейски банки” може да се окаже под натиск заради последиците от нахлуването на Русия в Украйна, а операциите им също са изправени пред повишен риск заради задължението им да се съобразят с международните санкции.

Френската банка Societe Generale посочи през миналата седмица, че „стриктно спазва всички приложими закони и разпоредби и старателно прилага мерките, необходими за стриктно прилагане на международните санкции веднага щом бъдат оповестени публично”.

Финансовата институция обяви експозиция към Русия в размер на близо 21 млрд. долара към края на миналата година.

Societe Generale „има повече от достатъчен буфер, за да поеме последствията от потенциален екстремен сценарий, при който групата ще бъде лишена от права на собственост върху банковите си активи в Русия”, казаха от банката.

ЕС иска да изключи седем руски банки от SWIFT

Европейският съюз обсъжда изключването на седем руски банки от глобалната система за разплащания SWIFT, включително VTB Bank PJSC и Ban...

Френската BNP Paribas обяви в сряда, че експозициите ѝ към Русия и Украйна възлизат на общо 3 млрд. евро (3.3 млрд. долара).

Италианската UniCredit, която оперира в Русия от 1989 година насам, посочи през миналата седмица, че руското ѝ дружество е „много ликвидно и самофинансиращо се”, като представлява едва 3% от общите приходи на банката. Във вторник таи седмица, банката посочи, че има експозиции към Русия в размер на приблизително 7.4 млрд. евро (8.1 млрд. долара).

Швейцарската Credit Suisse обяви, че има експозиции към Русия в размер на 1 млрд. швейцарски франка (1.1 млрд. долара).

Германската Deutsche Bank посочи в изявление в сряда, че е ограничила експозицията си към Русия, до брутна кредитна експозиция от 1.4 млрд. евро (1.5 млрд. долара). Банката заяви, че е намалила сериозно изложението си към руския пазар от 2014 година насам, като през последните две седмици са били предприети допълнителни действия в тази посока.

Банките в САЩ също ще пострадат от последствията от войната. Citigroup разкри през миналата седмица, че има експозиции към Русия в размер на приблизително 10 млрд. долара.

Крепостта Русия: Как Путин планира да издържи на международните санкции?

Западният свят обяви пакет от санкции срещу Русия заради кризата с Украйна. Русия обаче прекара години в подготовка за момента, в който...

Марк Мейсън, главен финансов директор на финансовата институция, посочи пред инвеститори, че банката извършва тестове за оценка на последствията „при различни стресови сценарии”. По думите му, банката може да загуби приблизително половината от експозицията си при "тежък" сценарий.

Citi заяви в сряда, че ще се придържа към плана си за излизане от потребителския си бизнес, но намирането на купувач може да се окаже много трудно начинание предвид политическия и икономически климат.

„Тъй като руската икономика е в процес на изключване от световната финансова система в резултат на инвазията, ние продължаваме да оценяваме нашите операции в страната.”, посочват от банката.

Европейската централна банка коментира рисковете за банковия сектор в четвъртък, заявявайки, че европейската финансова система разполага с достатъчно ликвидност като се наблюдават ограничени сигнали аз стрес.

Русия е важна по отношение на енергийните пазари, по отношение на цените на суровините, но по отношение на експозицията на финансовия сектор, на европейския финансов сектор, Русия не е много релевантна”, каза Луис де Гиндос, заместник председател на ЕЦБ. Според него, напрежението, което бива наблюдавано понастоящем не може да се сравнява „с това, което случи в началото на пандемията”.

Втората най-голяма банка в Русия предлага депозити в китайски юани с лихва до 8%

VTB Bank, която е втората най-голяма руска банка, предлага спестовни сметки в китайски юани с максимална лихва от 8%. Банката е изправе...

Още: Корпорациите, които обявиха война на Русия заради Путин

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Износът на петрол от Иран достигна 6-годишен връх

Цените на петрола: Накъде поеха след отчетения рязък спад?

Курсът на еврото смени посоката спрямо долара

Швейцария отново отказа да проследява парите на руски олигарси

Колониална зависимост: Китай е най-големият вносител за Русия, а Москва дори не е сред значимите му партньори

Обединение на пазара за телекомуникации, реформи в енергетиката и отбраната: Бъдещето на ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com