Русия продава големи количества петрол през тези държави - перачници

6201
Русия продава големи количества петрол през тези държави - перачници
Снимка: iStock

Страните от коалицията, наложила ценови таван на руския петрол, са увеличили вноса на рафинирани петролни продукти от страни, които са станали най-големите вносители на такъв. Това е сериозна вратичка, която може да подкопае въздействието на санкциите върху Русия, се казва в доклад на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA), цитиран от БНР.

Една година след инвазията на Русия в Украйна страните от тази западна коалиция повишиха вноса на рафинирани петролни продукти от Китай с цели 94%, от Турция (с 43%), от ОАЕ (с 23%), от Сингапур (с 33%) и от Индия с 2 на сто.

Още: Саудитска Арабия и ОАЕ купуват евтин петрол от Русия, а продават своя скъпо

Тази коалиция на ценовия таван увеличи вноса си от тези страни с общо 80%, или с 20,5 млрд. долара през годината след нахлуването на Русия в Украйна в сравнение с предходната година.

"Ние наричаме "перачници" тези пет държави, които са увеличили покупките на руски петрол и го "препират" в нефтени продукти, изпращани до страни, които са наложили санкции на руския петрол", отбелязва CREA.

Сред коалицията, стояща зад тавана на цените на руския петрол, най-големият вносител на петролни продукти от тези "страни-перачници" е ЕС, чийто внос възлиза на 17,7 млрд. евро. Австралия е закупила на нефтени продукти на стойност 8,0 млрд. евро през 12-месечния период след нахлуването на Русия в Украйна, следвана от САЩ (с 6,6 млрд. евро), Обединеното кралство (5 млрд. евро) и Япония (4,8 млрд. евро). 

Европа наскоро увеличи вноса си на горива от Индия, където рафинериите се подхранваха с евтин руски суров петрол, съобщи Ройтерс по-рано този месец.

Откакто ембаргото върху руските горива влезе в сила на 5-и февруари, европейският внос на дизелово гориво и реактивно гориво от Индия е нараснал до 200 000 барела на ден. Това е доста повече от 154 000 барела на ден среден индийски внос на гориво в Европа преди руското нахлуване в Украйна през февруари 2022 г.

България е №3 сред купувачите на руски петрол: Къде отива той след ембаргото?

Русия беше сериозно засегната от няколкото пакета европейски санкции заради агресивната си война в Украйна, а най-сериозен удар понася ...

През годината след началото на руската военна инвазия вносът по море на руски суров петрол в Китай, Индия, Турция, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Сингапур се е увеличил със 140% в обемно изражение в сравнение с 12-месечния период преди войната. Общата стойност на техния внос беше 74,8 милиарда евро за дванадесетте месеца, като от забраната на ЕС за руски суров петрол една година след началото на войната, тези пет "държави-перални" съставляват 70% от руския износ на суров петрол.

Тъй като Русия е принудена да предлага петрол с отстъпка, за да гарантира, че ще може да намери купувачи, "страните-перачници" рафинират по-големи обеми от внесения руски суров петрол, за да изнесат след това рафинираните продукти към страни, налагащи санкции (с 26% повече от рафинираните петролни продукти са изнесени за страни от коалицията на ценовия таван една година след инвазията в Украйна в сравнение с предходните 12 месеца).

В момента това е законен начин за износ на петролни продукти за страни, които налагат санкции на Русия, тъй като произходът на продукта е променен.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

В Русия продадоха активите на Hugo Boss

След обрата: Цените на петрола поддържат курса заради американските запаси

Еврото все по-уверено променя посоката

Пример как руснаците избягват западни санкции: Украинска група с впечатляващо разследване

В Русия очакват по-висока инфлация и по-слаба рубла

Германия разследва голяма местна компания, помагаща на Русия да строи в Мариупол

Стана ясно колко ще струва първата АЕЦ в Полша

Аржентинският президент постигна нулев дефицит с "моторната резачка"

Британски съд нареди на "Газпром" да прекрати дела срещу "Уникредит"

Глас от ЕЦБ: Намаляването на лихвите през юни изглежда сигурно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com