Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ предупредиха "Райфайзен банк", че ще ограничат достъпа ѝ до доларовата система заради руския бизнес

15 май 2024, 13:50 часа • 26018 прочитания

Финансовото министерство на САЩ е предупредило "Райфайзен банк", че достъпът ѝ до американската финансова система може да бъде ограничен заради сделките в Русия. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на запознат с кореспонденцията източник.

На 6 май заместник-министърът на финансите Уоли Адейемо е изпратил писмо до "Райфайзен банк", изразявайки опасения относно разширяването на дейността на австрийската банка в Русия, както и сделката за 1,5 милиарда долара със санкциониран руски олигарх, която впоследствие бе прекратена, е заявил източникът, пожелал анонимност.

Сделка с Дерипаска

Сделката свързана с Олег Дерипаска е била прекратена след получаването на писмото, но опасенията на американското финансово министерство относно Русия са се запазили, според източника.

Още: Путин дои здраво европейските банки: Плащат в пъти по-големи данъци в Русия

Предупреждението е най-сериозното, отправено досега към най-голямата западна банка в Русия, и идва след месеци на натиск от Вашингтон, който следи внимателно бизнеса на австрийската банка от повече от година.

Отговорът на банката

Говорител на "Райфайзен банк" заяви, че банката е сложила край на сделката на австрийската строителна компания "Щрабаг", свързана с олигарса Олег Дерипаска, и не е влизала в други подобни трансакции. Според него финансовата институция е "намалила значително" дейностите си в Русия и е предприела мащабни мерки, за да ограничи рисковете да бъде санкционирана.

"Райфайзен банк" ще продължи да работи за деконсолидация на руския си филиал", каза говорителят пред Ройтерс.

В писмото Адейемо, който е вторият най-високопоставен служител във финансовото министерство, е написал, че разширяването на "Райфайзен" противоречи на уверенията, които банката е дала, според източника.

Още: "Райфайзен банк" не бърза да напусне Русия

Адейемо е предупредил, че действията на "Райфайзен банк" увеличават вероятността финансовото министерство да предприеме действия, за да ограничи достъпа до американската финансова система, тъй като подобно поведение заплашва националната сигурност на САЩ.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес