Светът има проблем на стойност 300 трилиона долара. Задава ли се дългова криза?

6057
Светът има проблем на стойност 300 трилиона долара. Задава ли се дългова криза?
Снимка: iStock

Светът е затънал в дългове, чиято стойност придобива рекордни размери. Общият размер на световния дълг възлиза на внушителните 300 трилиона долара.

Тази сума включва общата стойност на дълга на правителства, домакинства и корпорации по света към края на първото полугодие на 2022 година, сочат изчисления на организацията Institute of International Finance, пише CNN.

Лихвените плащания по дълга на САЩ скоро може да надминат разходите за отбрана

Войната на Федералния резерв с инфлацията причинява щети не само на купувачите на жилища и хората със задължения по кредитните си карти...

Стойността на световния дълг възлиза на 349% от глобалния брутен вътрешен продукт. Сумата е толкова висока, че ако задълженията се разпределят измежду цялото човечество, то ще се паднат средно по 37 500 долара дълг на всеки човек по света.

Ситуацията е доста по-различна спрямо времената от преди световната финансова криза, като правителствения дълг спрямо БВП се движи в посока 102% за 2022 година.

Търсенето на дълг, които да помогне на потребителите да се справят с инфлацията, за възстановяването на инфраструктура и за активностите в посока климатичните промени, продължава да се увеличава, посочват Тери Чан и Александра Димитиевич от S&P Global Rating в доклад от края на миналата седмица.

„Нарастващите лихвени проценти и забавящите се икономики правят дълговото бреме по-тежко.”, посочват те. Лихвите на Федералния резерв и Европейската централна банка нараснаха със средно 3 процентни пункта през 2022 година. Това може да означава 3 трилиона повече под формата на лихвени разходи.

В същото време, отбелязват Чан и Димитриевич, дългът е станал по-малко продуктивен от 2007 година насам. Това означава, че стойността, която всеки долар, взет на заем, добавя в икономиката, е намаляла.

Дългът на еврозоната възлиза на 94.2% от БВП, България втора по най-нисък дълг в ЕС

Държавният дълг на страните от еврозоната възлиза на 94.2% от брутния вътрешен продукт към края на второто тримесечие на тази година, с...

По-високите лихвени нива вече нанасят щети на правителства и корпорации с ниски кредитни рейтинги. Домакинствата с ниски доходи също страдат от покачващите се разходи по кредитни карти, ипотеки, заеми и прочее.

Ако трупането на дълг продължи и централните банки не спрат с повишаването на лихвите, това бреме, както и страховете от рецесия, също ще нарастват.

Когато доходността по държавния дълг нараства, цената на кредита за корпорациите също тръгва нагоре.

Компаниите в САЩ усещат ефекта от повишените лихвени проценти и може да се наложи да вдигнат цените или да намалят разходите си за растеж и експанзия, за да се справят. Повишаващите се лихвени проценти също оказват влияние върху цените на акциите – увеличенията, предприети от Федералния резерв през 2022 г., допринесоха за почти 20% спад на S&P 500 (индексът, следящ 500-те най-големи щатски публични компании по размер на пазарната им капитализация, бел. ред).

Няма лесен изход от глобална дългова криза, пишат анализаторите от S&P Global Rating. Избягването на криза ще изисква непопулярни действия и „голямо пренастройване” (great reset) на начина на мислене на законотворците.

Държавният дълг на САЩ нарасна до рекордна стойност

Държавният дълг на САЩ надхвърли 31 трилиона долара за първи път, като това се случва на фона на исторически висока инфлация, повишаващ...

Това може да означава по-предпазливо кредитиране, ограничаване на свръхпотреблението и преструктуриране на проекти или субекти, които не реализират печалба.

Сериозният проблем с нарастващата задлъжнялост бе нагледно олицетворен от последните събития в САЩ, най-голямата икономика в света.

Достигането до заложения таван на максималния дълг е сериозно притеснение за Вашингтон.

Възможността за достигане на определеното максимално ниво на новия дълг, който може да поеме щатското правителство, изглежда съвсем реална. Финансовия министър Джанет Йелън вече предупреди, че това може да се случи още през тази седмица.

Конгресът на САЩ може да предотврати потенциални проблеми, свързани с липса на финансиране, които могат да доведат дори до дефолт, като просто повиши дълговия таван, както е правил в миналото.

Пласираха нов дълг за 180 млн. лева при 5.65% доходност

Министерство на финансите пласира нов дълг на вътрешния пазар при покачваща се доходност, като същевременно бе обявен и нов аукцион за ...

Представителите на Републиканската партия обаче посочват, че няма да подкрепят вдигането на максималния праг освен, ако представителите на Демократическата партия не подкрепят съкращаване на разходите.

В писмото си до Конгреса, Йелън предупреждава, че без действия САЩ могат да изпаднат в дефолт по дълга си през юни.

„Неизпълнението на задълженията на правителството би причинило непоправима вреда на икономиката на САЩ, поминъка на всички американци и световната финансова стабилност.”, посочва тя.

„Всъщност в миналото дори заплахите, че правителството на САЩ може да не успее да изпълни задълженията си, са причинявали реална вреда, включително единственото понижение на кредитния рейтинг в историята на нашата нация през 2011 г.”

Moody’s Analytics разглежда евентуален неуспех за вдигането на дълговия лимит като „катаклизъм“. Анализаторите смятат, че ефектът ще бъде спад на БВП с почти четири процентни пункта, шест милиона загубени работни места и спад на цените на акциите с една трета. 

Държавата пласира дълг за 2.25 млрд. евро на международните пазари

България официално излезе на международните дългови пазари. На 15.09.2022 година, Министерството на финансите пласира на международните...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Пример как руснаците избягват западни санкции: Украинска група с впечатляващо разследване

В Русия очакват по-висока инфлация и по-слаба рубла

Германия разследва голяма местна компания, помагаща на Русия да строи в Мариупол

Стана ясно колко ще струва първата АЕЦ в Полша

Аржентинският президент постигна нулев дефицит с "моторната резачка"

Британски съд нареди на "Газпром" да прекрати дела срещу "Уникредит"

Глас от ЕЦБ: Намаляването на лихвите през юни изглежда сигурно

САЩ готвят санкции за китайски банки, работещи с Русия

Цената на петрола обърна курса - на фокус остава Близкият изток

Еврото удържа психологическа граница спрямо долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com