Сътресенията на капиталовите пазари изтриха половин трилион долара от богатството на американците

2476
Сътресенията на капиталовите пазари изтриха половин трилион долара от богатството на американците
Снимка: iStock

Богатството на американците понася сериозен удар в резултат на сътресенията на капиталовия пазар в страната от началото на тази година. Нетното състояние на домакинствата и неправителствените организации в САЩ намаля с 0.5 трилиона долара до 149.3 трилиона долара към края на първото тримесечие на тази година, сочат данните на Федералния резерв, цитирани от CNN.

Понижението бележи край на резкия скок на богатството на американските домакинства, който започна в средата на 2020 година заради поскъпването на недвижимите имоти и акциите.

Компаниите в САЩ харчат повече от всякога за изкупуване на собствените си акции

Публичните компании в САЩ масово наливат рекордни средства в обраното изкупуване на собствените си акции. Тези практики обаче са порочн...

Отстъплението през първото тримесечие на тази година отразява спадовете в цените на акциите през периода, които изтриха 3 трилиона долара от стойността на държаните пряко и непряко корпоративни дялове. Общата стойност на тези притежания е 46.3 трилиона долара към края на март тази година, което ги превръща в един от най-големите активи в състава на богатството на домакинствата в страната.

Индексите Dow Jones и S&P 500 записаха спад от близо 5% всеки през първото тримесечие, докато Nasdaq загуби близо 9% за периода. Това бе най-лошото тримесечно представяне за пазарите от първите три месеца на 2020 година насам. Тогава ударът по щатската икономика бе причинен от COVID-19 пандемията.

Основната причина за пониженията на пазара през тази година е руската инвазия в Украйна, скока в цените на петрола, инфлацията, повишението на лихвите от страна на Фед и продължаващите притеснения относно пандемията.

Спадът в цената на акциите обаче е частично компенсират от скок в размер на 1.7 трилиона долара в стойността на недвижимите имоти и високото ниво на спестяванията на домакинствата, посочват от Фед. Домакинствата и неправителствените организации притежават 44.1 трилиона долара под формата на недвижими имоти.

Най-богатите 10% от американците притежават близо 90% от всички акции в САЩ

Най-богатите 10% от американците вече притежават цели 89% от всички акции, държани от домакинствата в САЩ. Това е рекорден дял, който д...

Нивото на разполагаемия доход на домакинствата остава близо до предходните рекорди и продължава да бъде над равнището от 2019 година, тоест от преди пандемията.

Междувременно задлъжнялостта на домакинствата нараства с годишен темп от 8.3%, отразявайки скока в лихвите както при ипотеките, така и при потребителските кредити, посочват от Фед.

Поскъпването на жилищата вдига ипотечния дълг с 8.6% на годишна база, а това, че американците използват все повече кредитните си карти и заеми за автомобили, провокира скок на дълга по потребителски кредити с 8.7% за година.

Още: Колко пари са необходими, за да си богат?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com