Турската борса отвори с ръст след спирането заради труса

942
Турската борса отвори с ръст след спирането заради труса
Снимка: iStock

Фондовият пазар в Истанбул стартира със солиден ръст днес, първият ден, след спирането на търговията с акции, предизвикано от ужасното земетресение в Турция в началото на миналата седмица.

Турската борса спря заради земетресението

Индексът Bist 100 (Borsa Istanbul 100 index) скочи с над 9% при старта на търговията, като акциите на всяка една от компаниите, влизащи в индекса, нараснаха с поне 3,5%. Фондовият пазар в Турция беше спрян след кратка сесия на 8-и февруари (сряда), тъй като двудневната паническа търговия в началото на миналата седмица (след земетресението в ранните часове на 13-ти февруари) доведе до срив на индекса с цели 16%, което накара властите да спрат работата на борсата.

Днешното силно възходящо движение е факт, след като правителството на президента Реджеп Ердоган, което беше под натиск за реакцията си на земетресението, увеличи размера на турските акции, които частните пенсионни фондове в страната трябва да притежават.

Турските власти издадоха поредица от разпоредби във вторник, за да облекчат удара върху пазарите на акции преди днешното повторно отваряне на борсата в Истанбул. Правителството въведе мерки за предотвратяване на срив на фондовата борса, включително разпоредби за насърчаване на програми за обратно изкупуване на акции на компании и увеличаване на задължителните средства за пенсионни фондове за акции.

Кристалина Георгиева: Земетресението е трагедия и за турската икономика

"Земетресението е не само огромна трагедия за хората, но ще има много сериозно отражение върху турската икономика”. Това зая...

Частните пенсионни фондове ще трябва да разпределят 30 процента от средствата, които правителството внася, в акции на турски компании, за да съответстват на индивидуалните пенсионни вноски. Предишното изискване беше 10 на сто. На фондовете също така ще бъде разрешено да увеличат теглото на една акция в портфолиото си до 5 процента от 1 процент преди това. Това ще позволи около 8-9 милиарда лири да потекат към фондовата борса, според анализатори.

Също във вторник данъкът, удържан при източника на програмите за обратно изкупуване на акции, беше намален до нула от предишните 15%, в ход за насърчаване на компаниите да изкупуват обратно акции, за да стабилизират пазарната им стойност на фондовата борса.

Няколко регистрирани компании, включително водещият авиопревозвач Turkish Airlines и кредиторите Isbank, Halkbank и Vakifbank, обявиха вчера програми за обратно изкупуване на акции на стойност около 16 милиарда лири, съобщава Ройтерс.

Очаква се правителството да обяви допълнителни мерки за облекчаване на последствията от земетресението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com