Втори ден: Русия не пуска повече газ по "Северен поток", цената тръгна нагоре

6761
Втори ден: Русия не пуска повече газ по "Северен поток", цената тръгна нагоре
Снимка: iStock

Вчера сутринта Русия възобнови ограничените доставки на газ през „Северен поток 1“ след временно прекъсване заради 10-дневен ремонт. Профилактиката обаче предизвика притеснение у мнозина европейци, че е възможно окончателно спиране на подаването.

След възобновяването на доставките физическите потоци вчера сутринта се равняваха на 29 289 682 кВтч, между 08:00 - 09:00 ч. българско време. Днес, в същия интервал, потоците се равняват на 29 191 527 кВтч, сочи справка на Actualno.com в сайта на системния оператор Nord Stream AG. 

Възобновяват се доставките на газ чрез "Северен поток 1"

Доставките на газ по „Северен поток 1“ бяха възобновени в четвъртък. Така синьото гориво отново се насочва към Германия сле...

Пълният дневен капацитет на "Северен поток" е 167 000 000 куб. метра т.е. последната отчетена стойност е малко повече от 17%. На фона на това, цената на природния газ в Европа днес отчита поскъпване с 5% спрямо края на вчерашния ден.

Преди прекъсването на доставките с цел поддръжка, Русия намали притока на газ през „Северен поток 1“ с 60%, изтъквайки технически проблеми като причина. Тогава Германия заяви, че Русия използва енергийния си износ за Европа като оръжие.

Въпреки възобновяването на потоците, вицеканцлерът на Германия и министър на икономиката и климата Роберт Хабек казва, че тръбопроводът ще заработи само на 40% от капацитета си, каквито бяха и нивата преди началото на ремонта, сочи публикация на Financial Times.

Все още обаче тези 40% не са достигнати. Като причина за ниските количества на доставките руският президент Владимир Путин посочва, че все още не са разрешени всички технически проблеми. Предстои още една турбина да бъде ремонтирана и върната на Русия, след което съоръжението ще заработи на 40% от капацитета си.

Ако турбината не бъде върната в Русия, по трасето могат да се подават само до 30 млн. куб. м. газ на ден вместо доставяните 60 млн. куб. м. отпреди началото на ремонта, казва Владимир Путин, цитиран от руската информационна агенция ТАСС.

ЕС планира свиване на потреблението на газ с 15% заради проблемите с руските доставки

ЕС ще предложи доброволно намаляване на потреблението на природен газ с 15%, което да влезе в сила идния месец заради притесненията от ...

До края на юли трябва да бъде ремонтирана и другата турбина. "Ако ни бъде доставена, ще бъде добре, тогава и двете турбини ще заработят. Ако не я получим обаче, ще бъдат подавани само 30 млн. куб. м. на ден.", предупреди президентът, пише руската медия.

Държавният глава посочи, че "Северен поток 1" е един от основните маршрути за доставка на газ за Европа, като през него се подават около 55 млрд. куб. м. газ годишно. Настоящото забавяне на пускането на капацитета отпреди началото на профилактиката се дължи на санкциите, които западните страни наложиха на Русия. В това число е и Канада, където немската компания Siemens извършва ремонта, добавя той.

Същевременно, в Германия притесненията по отношение на намаления поток или евентуално пълно спиране на доставките не стихват.

„Само защото 40% от потоците вече са възобновени“, не трябва да чувстваме сигурност, казва Хабек, цитиран от FT. „Напротив, трябва да очакваме намирането на някаква причина за намаляване или прекъсване на притока на газ отново в бъдеще.“, добавя той.

Цената на синьото гориво отчете повишение от вчера. Към момента на подготвяне на материала фючърсите върху цените на газовите доставки за август се равняват на 163.75 евро за МВтч спрямо 155.6 евро на МВтч в края на вчерашната сесия, сочат данните на нидерландския газов хъб TTF. Това представлява поскъпване с 5% спрямо края на вчерашната сесия.

Очакват изграждането на газопровода "Силата на Сибир 2" между Русия и Китай да започне през 2024 г.

След началото на войната в Украйна, наложените санкции върху Русия намалиха енергийните доставки на федерацията за Европа. Това принуди...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

МВФ обяви прогнозата си за украинската икономика

ЕС слага край на безплатните пари за по-бедните страни

Природният газ достигна цена, невиждана от месеци

Израелската икономика се сви драстично

Руската икономика: Замръзнал пазар на коли втора ръка и много хакерски атаки

"Райфайзен банк" не бърза да напусне Русия

Европейски борси се сринаха, ето причината

Китайската икономика поднесе изненада в началото на 2024 г.

След изненада вчера данните за растежа на Китай обърнаха посоката на цената на петрола

Еврото достигна неочаквани нива в началото на седмицата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com