Заработи реакторът, който доведе до фалита на "Уестингхаус"

17003
Заработи реакторът, който доведе до фалита на "Уестингхаус"
Снимка: Georgia Power

В експлоатация влезе нов реактор в американска атомна електроцентрала - първият от седем години насам в страната, където конвенционалните реактори може да отстъпят място на по-малките ядрени съоръжения.

Третият блок на АЕЦ Вогтъл близо до Уейнсбъро, в югоизточния щат Джорджия, започна да обслужва около 500 000 домове и предприятия, се казва в изявление на оператора Georgia Power, цитирано от АФП. Проектът е пуснат в експлоатация седем години след като трябваше да започне да произвежда енергия, посочва БГНЕС.

Разходите за трети блок и четвърти реактор, който се очаква да влезе в експлоатация в края на 2023 г. или началото на 2024 г., надхвърлят 30 млрд. долара, според оценка на Общинската електрическа служба на Джорджия (MEAP). Това е повече от два пъти повече от бюджета от 14 млрд. долара, обявен в началото на проекта.

Още: Заради съда: АЕЦ "Козлодуй" спря поръчка за милиони, оскъпи я и я възложи пряко

Превишаването на разходите принуди първоначалния инвеститор "Уестингхаус" (Westinghouse), дъщерно дружество на японската Toshiba, да подаде молба за обявяване в несъстоятелност през 2017 г. и той се оттегли от проекта.

Според Georgia Power, след като и четирите блока бъдат пуснати в експлоатация, Vogtle ще се превърне в най-големия генератор на чиста енергия в страната.

Блокове 3 и 4 на Vogtle са първите проекти за нови реактори, одобрени от американските власти след 1979 г. и инцидента в Three Mile Island в Пенсилвания, който е най-сериозната ядрена авария в историята на САЩ. Последният предварителен пуск на ядрен реактор беше блок 2 в АЕЦ Уотс Бар в Тенеси през 2016 г. Строителството на този реактор е започнало през 1973 г. Работата е спряна за повече от две десетилетия, преди проектът да бъде възобновен.

Още: Полша сключи сделка с "Уестингхаус" за първата си атомна централа

От 1990 г. насам в Съединените щати са въведени в експлоатация само три реактора: двата блока в Уотс Бар през 1996 г. и 2016 г. и блок 3 във Вогтъл днес. В момента не се работи по друг проект за конвенционален реактор. Изграждането на два реактора в атомната електроцентрала Върджил Съмър в Южна Каролина беше прекратено през 2017 г., въпреки че в проектите вече бяха инвестирани 9 млрд. долара.

Сега производителите се преориентират към по-малки съоръжения от ново поколение, известни като малки модулни реактори или SMR. По-новите проекти - нито един от които все още не е пуснат в експлоатация в Съединените щати - се очаква да бъдат по-евтини, да отнемат по-малко време за изграждане и да се считат за по-безопасни от конвенционалните електроцентрали.

АЕЦ "Козлодуй" подписа 10-годишен договор с "Уестингхаус" за доставка на ядрено гориво

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com