1,1 млрд. лева по ПРСР не са ни взети, но могат да ни удържат незнайно колко

1401
1,1 млрд. лева по ПРСР не са ни взети, но могат да ни удържат незнайно колко
Снимка: Gettyimages

В момента има процедура към България, продължава одитът и прегледът на разходите по ПРСР, има забележки по отношение на проектите и обществените поръчки – според личен отговор на еврокомисаря Фил Хоган. Този отговор моментално изключва възможността да са получени всички средства от ЕС по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), категорична беше евродепутатът от БСП Илияна Йотова. Тя призна, че размерът на финансовата корекция ще е известен тогава, когато приключат проверките.

По думите на Йотова има процедура срещу България по регламенти 908 1306. Тя пак подчерта, че Разплащателната агенция не е обяснила разумно разходите по ПРСР според ЕК, която не вярвала на българския сертифициращ орган. Йотова не вижда защо лидерът ѝ Корнелия Нинова трябва да се извинява за думите ѝ, че може да загубим 1,1 млрд. лева.

ЕК е спряла плащанията по две от мерките по ПРСР

Плащания по две от мерките по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) в момента са прекъснати поради съмнения относно тяхното ...

Одитни мисии има непрекъснато, включи се по темата и вицепремиерът Томислав Дончев. 1,1 млрд. лева по ПРСР няма да бъдат спрени. За периода 2007-2013 плащанията приключиха в края на 2015 година, така че няма как да има връщане. Има само няколко милиона лева, които са спорни – например за ВЕИ, които хем са получавали субсидии по ПРСР, хем е имало и продажба на преференциални цени, каза Дончев пред Нова телевизия. Точно заради този въпрос 274 малки ВЕИ протестират, посочвайки, че постоянно се налагат нови такси и се правят промени в законите, които не отговарят на европейски регламенти. Илияна Йотова обаче заяви, че средствата са разплатени от националния бюджет, така че може да има блокиране, защото не сме си върнали средствата от ЕС. И ние си говорим с ЕК, става дума не за малки грешки, а за проекти за над 7 млн. лева, добави евродепутатът без да отговори на въпроса има или няма спрени 1,1 млрд. лева.

Това беше неуспешен опит за политическо влизане, посочи Дончев, според когото темата е специфична и лесно могат да се правят злоупотреби, без да си личи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ТЕЦ "Бобов дол" пак спря работа
ТЕЦ "Бобов дол" пак спря работа

ТЕЦ "Бобов дол" отново спря работа, съобщи БНР. Изпълнителният директор на дружеството инж. Любомир Спасов обясни, че от петък вечерта до понеделник...