720 000 лв. ще получат клиентите на фалиралата "Алфатур", които са закупили пакети

2086
720 000 лв. ще получат клиентите на фалиралата "Алфатур", които са закупили пакети
Снимка: БГНЕС

По време на срещата, която бе с изпълнителния директор на застрахователно дружество „Евроинс“, които покриват застраховката на „Алфатур“ и Комисията за защита на потребителите, обсъдихме какви са вариантите за това максимално да се защитят българските граждани, които са закупили туристически пакети от „Алфатур“. Това министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова във връзка с обявения фалит на туроператора „Алфатур“ и мерките, които Министерство на туризма ще предприеме, предаде "Фокус".

„От срещата стана ясно, че застрахователната полица на туроператора е абсолютно валидна и има достатъчно застрахователна сума, която да покрие всички претенции на потребителите, които са закупили туристически пакети“, обясни Ангелкова. По думите ѝ към момента има около 280 договора, които представляват 580 туристи. „Това прави около 720 000 лева претенции, които следва да бъдат изплатени на всеки един от тези туристи, които са си закупили пакети“, каза министърът в оставка.

КЗП съветва да се подхожда отговорно към избора на туроператор

Потребителите да съхраняват документите за туристическите си пътувания и при проблем да търсят съдействие от Комисията за защита на п...

Тя подчерта, че туристите не трябва да се притесняват, че няма да им бъдат възстановени парите. „Другото, което обсъждахме е какви са вариантите други туроператори образно казано да встъпят в правата на „Алфатур“ по отношение на тези потребители“, добави тя. „Ако потребителите все пак искат да реализират все пак своето пътуване, но с друг туроператор да могат да го направят при същите условия, същото качество и същата цена“, обясни Ангелкова. Тя заяви, че оттук нататък министерството ще следи какво се случва с туроператора, защото той е обявил несъстоятелност, което по думите ѝ автоматично прекратява лиценза му да извършва дейност. „Започнали сме още преди година в рамките на обсъжданията на Закона за туризма това да завишим още повече изискванията за лицензиране на туроператора и турагента, защото те към момента са 5 000. За нас е изключително важно изискванията да бъдат много по-строги и стриктни така че на пазара да останат само тези, които предлагат най-качествена услуга“, подчерта.

Тя добави, че успоредно с това с промените в Закона за туризма е предложен и допълнителен механизъм за защита на потребителите. „Създаването на клиентска сметка или на гаранционен фонд, което допълнително при такива случаи да гарантира още по-експресното изплащане на застрахователните обезщетения на хората“, поясни Ангелкова.

Тя добави, че на проведената среща е бил поканен и представител на „Алфатур“, който не се е отзовал. „Утре насрочихме среща, за да може да ни информира до момента какво се случва“, заяви тя. По думите й на срещата ще бъде обсъдено дали има пътници, които са закупили пакети от „Алфатур“, които в момента са в чужбина и какъв е рискът по отношение на това да има някакви препятствия за тяхната ваканция и пътуване. „За да може ние максимално бързо да се организираме и нито един човек да не остане навън преди Коледа и Нова година“, добави Ангелкова.

Във връзка с това как обявяването на фалита на „Алфатур“ ще се отрази на туристическия сектор у нас Ангелкова заяви: „Това е един доста голям туроператор и в интерес на истината не очаквахме обявяването на неговата несъстоятелност. Със сигурност няма да се отрази положително“. Тя изрази надежда, че негативният имидж ще бъде краткотраен и това ще се доведе до по-голямо внимание и засилване на контрола от страна на самите туроператори. „Ние вече сме информирали двете най-големи асоциации на туроператорите и турагенциите – АТА и БАТА, защото това касае абсолютно всички, които работят на този пазар“, обясни Ангелкова. „От своя страна Министерство на туризма ще бъде безкомпромисно и със сигурност мерките, които сме предприели в промените на закона ще доведат до още по-стриктни изисквания за туроператорите и турагентите“, заяви Ангелкова.

Максимална глоба за туроператора, изоставил ученици в Испания

Проверката на туроператора, който организира екскурзията на българските ученици в Испания, приключи и има съставен и връчен акт за ус...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика